Вишковић: Уставни суд БиХ не може поништити вољу народа

02.12.2016 Актуелно

Вишковић је оцијенио да се Уставни суд БиХ одлуком о поништавању резултата референдума сам упетљао у своју припремљену паукову мрежу, из које ће се тешко извући.

„Уставни суд је ушао у меритум одлучивања ствари које ни у једном другом демократском свијету не би могле бити предмет разматрања, нити повод доношења одлука“, рекао је Вишковић Срни.

Он је напоменуо да су грађани изашли на референдум и рекли шта мисле, а Народна скупштина Српске је само констатовала чињенице које су се дешавале на терену, не уљепшавајући, не додајући, нити шта одузимајући.

Вишковић је оцијенио да су на референдуму одржаном 25. септембра побиједили грађани и Република Српска, те да је очигледно да многи нису очекивали да ће се то десити на начин како је било.

Он је напоменуо да је Уставни суд БиХ, експресно одговарајући на апелације бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, постао његов сервис.

„Како је могуће да се на апелацију коју је уложио Клуб посланика СНСД-а оспоравајући конституисање Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ због нарушавања избора српских делегата у Дому народа, као и апелацију поднесену поводом 1. марта, такозваног дана независности БиХ, Уставни суд не оглашава, иако су те апелције поднесене прије ове апелације Изетбеговића“, упитао је Вишковић.

Архива