Висок степен реализације мјера предвиђених Реформском агендом

07.12.2016 Актуелно

Она је данас на Трансатлантском економском форуму у Вашингтону одржала уводно излагање „БиХ: напредак у провођењу реформи“ на којем је истакла да подаци показују озбиљан приступ и потпуну опредијељеност Владе Српске реформским процесима чији је циљ подстицање одрживог, ефикасног и континуираног привредног раста, стварања повољног економског окружења, те отварање нових радних мјеста.

Цвијановићева је учеснике форума упознала о активностима које Влада Српске, у складу са својим надлежностима, предузима у области економских реформи с акцентом на усклађивање прописа и пракси ентитета као носилаца развоја у БиХ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Током излагања, премијер Српске је појаснила да је ријеч о темељним финансијским, економским и социјалним мјерама, као и активностима у домену владавине права, што даје добру основу за развој.

Предсједник Владе је нагласила да је Република Српска у претходном периоду већ показала опредјељење за активан приступ у унапређењу пословног амбијента с циљем привлачења домаћих и страних инвестиција.

Наводећи као примјер једношалтерски систем регистрације предузећа који је у Српској уведен 2013. године и којим је значајно скраћен поступак регистрације пословних субјеката и смањени трошкови њиховог оснивања, те стимулативну пореску политику која је међу најповољнијим у региону и Европи, Цвијановићева је истакла да су у плану и даље реформе у овој области.

Она је нагласила да се све земље региона, па тако и Република Српска, суочавају са одређеним изазовима у области финансија, али да се, без обзира на то, у Српској обезбјеђује финансијска и фискална стабилност и реализују велике инвестиције.

Цвијановићева је додала да су владавина права, добро управљање и унапређење безбједности такође стални изазов за све нивое власти у БиХ, истакавши да су борба против тероризма, као и свих врста организованог криминала у фокусу рада Владе Српске.

Архива