Уручени кључеви кућа за седам породица избјеглих и расељених лицима на подручју Требиња

02.12.2016 Актуелно

Пројекат укупне вриједности око 220.000 КМ реализован је у оквиру Потпројекта „БХ2“ Регионалног програма стамбеног збрињавања, а куће површине од 50 до 70 метара квадратних, направљене су за око три мјесеца и налазе се на више различитих локација у граду.

Након што је првом станару нове куће у требињском насељу Мостаћи, Јовану Перотићу, уручио кључеве новосаграђеног дома, Чордаш је изразио задовољство што ће седам породица након вишегодишњег подстанарског живота осјетити топлину свога дома, напомињући да куће немају прикључене још струју и воду, али да ће то завршити град Требиње.

Чордаш и Петровић су најавили да ће током сљедеће године за подручје Требиња Влада Републике Српске обезбиједити четири милиона КМ за реализацију пројеката за смјештај избјеглица и расељених лица и социјално угрожених категорија.

Најављено је да ће у кругу касарне „Лука Вукаловић“ почети изградња стамбене зграде са 30 до 40 станова, као и проширење Дома пензионера за 30 кревета.

Чордаш је истакао да је добро што у БиХ и Републици Српској и након 20 година од завршетка рата постоји интерес за ове осјетљиве категорије које стрпљиво чекају и у колективним и алтернативним центрима, наглашавајући да је у посљедње двије године на простору Републике Српске имплементирано око 70 милиона марака за стамбено збрињавање.

Чордаш је нагласио да ће се проблематични случајеви избјеглица и расељених лица, када је ријеч о губљењу судских спорова, рјешавати и становима које не потражују бивши носиоци станарског права, напомињући да је таквих 23.

„Нама није циљ ни да станови који су у власништву Владе Републике Српске, а има их око 50, остану у њеном власништву већ да их људи откупе или да пређу у социјално становање за шта је град Требиње већ донио потребне одлуке“, истакао је Чордаш.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да ће новцем који ће обезбиједити Влада Републике Српске до краја сљедеће године на подручју Требиња бити ријешено питање смјештаја избјеглица и расељених лица којих је, како је рекао, остало још 44.

„Захвални смо Влади Српске што је истрајавала на овом пројекту и што ћемо крајем 2017. године закључити проблем ове категорије становништва, који су 20 година живјели у туђим објектима“, рекао је Петровић.

Он је напоменуо да је град Требиње капиталним инвестицијама за 2017. годину предвидио 285.000 КМ учешћа локалне заједнице у овим пројектима.

Петровић је избјеглим и расељеним лицима, којима су данас уручени кључеви кућа, обећао да ће већ сљедеће седмице имати у својим домовима воду и струју.

Јован Перотић, коме су уручени кључеви, његова супруга и двоје дјеце од данас, кажу почињу нови живот без страха да ће им неко покуцати на врата и рећи да морају да се селе.

„Срећни смо јер је дошао крај подстанарском животу“, рекао је Перотић и додао да има свој плац, али да није имао новца да гради кућу.

Он је захвалио Влади Републике Српске и надлежном министарству што су имали слуха за избјеглице и расељена лица рјешавајући им најважнији животни проблем.

Министар Чордаш је прије уручењу кључева стамбених јединица корисницима, посјетио Петровића у згради Градске администрације у Требињу, гдје су разговарали о проблему избјеглица и расељених лица.

Архива