Кошарац: Савез за промјене мијења реторику, aли не и курс

12.12.2016 Актуелно

„Данас мало ко слуша шта говоре кадрови такозваног Савеза за промјене, с обзиром на то да су им грађани Републике Српске јасно поручили да неће прихватити никакву издају у Сарајеву, поготово једне структуре људи у СДС-у која ради против институција Републике Српске и предсједника Милорада Додика“, рекао је Кошарац Срни.

Он је оцијенио да је свима јасно да је политика Савеза била политика додворавања СДА и другим коалиционим партнерима само зарад одређених личних позиција у Сарајеву.

„Када смо позивали Савез да заједно са нама бране институције Републике Српске они се нису одазивали тим позивима, нити предсједнику Републике Српске, нити институцијама Српске“, рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је „такозвани Савез за промјене наставио да води политику на темељу политике предсједника СДА Бакира Изетбеговића, а то је – борба за БиХ јесте борба против Републике Српске“.

Коментаришући изјаву предсједавајуће Клуба СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александре Пандуревић да су на сједници Представничког дома, одржаној 30. новембра, посланици СНСД-а бранили укидање Независног полицијског одбора и Одбора за жалбе грађана, тијела која по Дејтону не припадају БиХ, а која су формирана 2008. године, Кошарац је појаснио да је принципијелан став у Клубу посланика СНСД-а да било какве иницијативе које долазе од политичких структура које су против Републике Српске неће бити подржане.

„С тим у вези је иницијатива посланика ДФ-а Ханке Вајзовић да се ова тачка уврсти на дневни ред. Ту је наш став јасан и она је код нас дочекана одрично, јер такве иницијативе неће допринијети рјешењу проблема“, додао је он.

Кошарац је поновио да је политика ДФ-а, као и политика „такозваног Савеза за промјене уперена против интереса Републике Српске“.

Он је одбацио као паушалне оцјене о преносу надлежности са нивоа Републике Српске на ниво БиХ и напоменуо да о томе постоје докази и чињенице, те додао да о томе најмање треба да говори Савез за промјене који је био против директора Сипе и због тога атаковао на Независни одбор.

„Јасно је да такозвани Савез за промјене и даље жели да дијели колач власти са Изетбеговићем, док у јавности прича неку “српску причу“ „, сматра Кошарац.

Архива