Кошарац: Чланови Колегијума ПД ПСБиХ не дозвољавају службено путовање у Бањалуку

27.12.2016 Актуелно

Кошарац је рекао да је, према његовим информацијама, одобрење за службено путовање ускратио актуелни предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић, због чега трочлани Колегијум, који одлуке доноси консензусом, није постигао сагласност у вези с овим путовањем.

„Ова срамна одлука, којом је Џаферовић злоупотријебио свој положај, донесена је средином децембра, али о томе нисам желио да говорим у јавности чекајући да се о томе изјасни Џаферовић замјеник Младен Босић. Босићево кукавичко ћутање о одлуци којом се посланицима из Републике Српске у парламенту БиХ ускраћује да одговоре на позив предсједника Републике Српске за мене представља одобравање Џаферовићевог става“, поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Према његовим ријечима, јасно је да је Џаферовићу засметао пријем поводом 9. јануара, Дана Републике, празника који, како каже, представља трн у оку водећих бошњачких политичара.

„Дан Републике је за нас легалан и легитиман празник, поготово након одлуке Уставног суда Републике Српске, који је прошле седмице саопштио да Законом о Дану Републике није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа. Ријеч је, дакле, о Џаферовићевом политичком каприцу, којег је Младен Босић прећутно подржао. Вјерујем да ће тако бити и са мојим захтјевом да 9. јануара службено отпутујем у Бањалуку и присуствујем свечаностима поводом Дана Републике“, истакао је Кошарац.

Он је додао да је очекивао овакво понашање Џаферовића, тим прије јер су посланици СНСД-а на прошлој сједници Представничког дома парламента БиХ затражили његову смјену због тога што током рата, као високи полицијски функционер, није спријечио нити процесуирао бројне ратне злочине над Србима на подручју зеничко-добојске регије.

„Већи је проблем то што Босић није реаговао и што на позицији замјеника предсједавајућег Представничког дома не представља ничије осим сопствене интересе. Након Џаферовићеве одлуке о ускраћивању сагласности за моје службено путовање у Бањалуку, Босић је могао да заустави сва службена путовања, али му, очито, није падало на памет да то учини“, упозорио је Кошарац.

Он је рекао да се још на прошлој сједници Представничког дома показало да Босић пружа снажну подршку Шефику Џаферовићу и политици СДА.

„Сада је потпуно јасно да он жели да настави са таквом политиком и да се свети за пораз који је таква политика доживјела на протеклим локалним изборима. Зато Босић на позицији замјеника предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ представља сталну опасност по интересе Републике Српске и српског народа“, закључио је Кошарац.

Он је поново позвао предсједника СДС-а Вукоту Говедарицу да смијени Босића с те позиције и да изаберу некога из те партије ко неће чувати леђа Џаферовићу, већ ће штитити интересе грађана Републике Српске који су их бирали у парламент БиХ.

Архива