Савез за промјене нема никакву снагу у институцијама БиХ

11.12.2016 Актуелно

„Република Српска не пристаје на представљање својих интереса на начин како то сада ради Савез за промјене и ми то сматрамо дебелом издајом наших државних и националних интереса, јер ми сматрамо да је Република Српска држава, за разлику од БиХ која је државна заједница“, рекао је Додик за телевизију Н1.

Он је истакао да се интереси Републике Српске дефинишу тамо гдје то у Уставу Српске пише, а то су институције Републике Српске.

Додик је рекао да је Изетбеговић направио лошу калкулацију кад је Савез за промјене узео за коалиционе партнере у вријеме када су били мањински у Републици Српској, а након локалних избора и скроз потучени.

Према Додиковим ријечима, Савез за промјене без реалне је снаге, „са офуцаним политичким представницима на нивоу заједничких институција, довољно корумпираним и поткупљеним од бошњачке политичке елите да раде против Републике Српске“.

„Савез за промјене највише ће се о главу омлатити Бакиру Изетбеговићу. Он је губитник локалних избора у Федерацији и тешко може да поднесе чињеницу да је изгубио и Сребреницу, а изгубио је зато што је калкулисао и вјеровао у тај неки Савез за промјене“, истакао је Додик.

Наводећи да је сва активност представника Савеза за промјене у посљедње двије године усмјерена против Републике Српске, Додик је рекао да је то дугорочно неодрживо, јер то само јача Српску.

„Ми чекамо прилику да Република Српска, односно само њене институције тамо буду представљене“, рекао је Додик и као један од примјера навео механизам координације у којем је дефинисано да само овлаштени представници Српске могу да учествују у одлучивању о питањима у вези са ЕУ.

То би требало да буде модел за будуће вријеме, оцијенио је Додик и констатовао да је на то пристао и Изетбеговић.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, поновио је да у Републици Српској не постоје никакве „црне листе“.

„Постоје они који су узели мандате на листама СНСД-а и прешли у неке друге политичке партије. У овом тренутку то је неки мали број и немам никакав позитивно мишљење о њима“, закључио је Додик.

Архива