Странци су растурили Југославију, тако ће бити и са БиХ

08.12.2016 Актуелно

„Странци су закували у бившој Југославији, растурили све, закувавају у БиХ, они ће је и растурити. Они ће бити ти којима је свеједно што се тамо /у БиХ/ враћају стотине талибана, стотине муџахедина, што постоји скривена локална структура која то ради. Ми потпуно располажемо спознајама и доказима да логистику за живот тих терористичких група даје политички естаблишмент муслимана на челу са Бакиром Изетбеговићем“, истакао је Додик.

Зато је, каже он, Бакира Изетбеговића толико увриједило кад је предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић отворила то питање.

Он је подсјетио да је и током ратова деведесетих година прошлог вијека преко хрватске територије стигло 4.000 муџахедина у БиХ, да се опет користе исти правци, те је логично очекивати да Хрвати знају о чему је ријеч.

„Бакир Изетбеговић се узнемирио око свега тога. Сви знају да је главни и одговорни уредник ‘Исламске државе’, која сада егзистира на Блиском истоку, његов отац, јер је он написао ‘Исламску декларацију’. Када прочитате ‘Исламску декларацију’ Алије Изетбеговић видјећете да оно што је примјењивала ‘Исламска држава’ у пракси у Сирији и Ираку то је то – шеријат, и нема опроста ником ко није са њихове стране. А Бакир Изетбеговић када је дошао на чело Предсједништва БиХ и као члан Предсједништва рекао је: ‘Ја настављам путем свог оца’. То су приче које ми не можемо ни секунду да избацимо из посматрања“, упозорио је Додик.

Он је оцијенио да проблем безбједности могу да ријеше само предсједник Хрватске и власти Србије, а да Предсједништво БиХ ничему не служи.

„Они немају скоро никаквих ингеренција, то је на нивоу дебатног клуба који странци покушавају да одрже у животу. Стварни живот је у ентитетима, што се тиче безбједности. Покушај да се на нивоу БиХ направи интеграција безбједносног сектора завршила је на некој причи о Министарству безбједности за које су странци вјеровали да ће преузети неке функције. А у суштини Министарство безбједности је пуко мјесто координације“, рекао је Додик за „Спутњик“.

На питање да прокоментарише медијске спекулације да он, али и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, који ускоро стиже у Србију, долазе да изврше притисак на премијера Србије Александра Вучића да подржи кандидатуру Томислава Николића за сљедеће изборе, Додик је рекао да не би коментарисао разне спекулације које се креирају.

„Зна се како се у Србији врши кандидовање“, рекао је Додик, додавши да са Вучићем није разговарао о тој теми, нити има намјеру да се бави тим питањем, али да ће увијек рећи мишљење о људима са којима сарађује.

„Имам позитивно мишљење и о Вучићу и о Николићу“, рекао је предсједник Српске и додао да нема фаворите, те да му је важно да је Србија стабилна и развијена.

Архива