Република Српска остаје и даље снажна и јединствена

24.12.2016 Актуелно

„Економски раст у овој години је добра основа да идемо даље. Мислим да оно што чинимо у контактима са другима и очекивања која имамо од промијењених глобалних кретања апсолутно уводе Републику Српску у стабилне и мирне воде и у позицију да можемо са више снаге да чинимо све да би Српска имала и могла да има успјешан период у будућности“, рекао је Додик Срни.

Он је нагласио да је у озбиљним и тешким околностима у овој години Република Српска успјела да очува ликвидност и на тај начин очува функционисање својих институција, као и да је у Српској доминантна и јасна подршка политици очувања Републике.

Додик је рекао да многи не желе да виде да Република Српска у овој години биљежи одређени раст и има неке од позитивних макроекономских категорија у кретању.

„Сам раст домаћег производа несумњиво говори о томе. Друга је ствар и смањење броја незапослених, што је исто тако веома важно. Чињеница је да смо остварили и да је било раста прихода на ставкама које говоре о унутрашњим стопама индиректних и директних пореза“, додао је Додик.

Предсједник Додик је нагласио да је опозиција у Републици Српској смањила своју снагу на локалним изборима и да је изгубила изборе не само зато што је била лоша у Српској, него зато што је била лоша и катастрофална власт за интересе Српске и српског народа на нивоу БиХ.

Он је напоменуо да се до локалних избора покушала направити представа како је Република Српска подијељена политички, као што се у овој години показала подијељеност друштава на изборима у Македонији и Црној Гори.

„Само у Републици Српској се показало да наше друштво није политички подијељено. У Републици Српској је доминантна и јасна подршка политици очувања Српске, наспрам оне која је у БиХ била политика која је радила на штету интереса саме Републике Српске“, истакао је Додик и додао да опозиција наставља да урушава интересе Српске.

Предсједник Српске је рекао да је на изборима народ показао да је Република Српска стабилна, да њене институције, њена јавност и гласачко тијело веома добро знају на који начин у Српској треба да се настави.

„Чули смо из опозиције како су говорили да је малтене референдум био тај који је био пресудан за локалне изборе. Референдум је власништво људи и народа у Републици Српској. Колико је било исправно одржати референдум говори и чињеница да су многи покушали да га спријече. То народно право наравно не може нико да заустави“, навео је Додик.

Он је подсјетио да је опозиција у Српској раније учествовала у доношењу одлуке о референдуму, да би потом одустала од тога, јер су им међународни званичници рекли да се не смију солидарисати са референдумом и непосредно пред референдум користили су само обиљежје тог референдума као „Додиковог референдума“, дистанцирајући се од референдума у његових резултата.

„Немам ништа против што су то на неки начин својатали за мене, али у сваком случају мислим да су пропустили велику причу да буду дио широког народног покрета за права Републике Српске“, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је БиХ државна заједница и да се не смије радити тако, као што неки погрешно схватају, да органе БиХ супротстављају Републици Српској и на тај начин Српску покушавају да држе у сталним роковима, у заграђености, лажући о њој и говорећи само оно што њима одговара и потенцирајући неке процесе и наводне афере.

Он је рекао да велика прича о криминалу у Републици Српској апсолутно ничим није доказана.

„Они који су о томе причали, мада огрезли у лажи, о томе ништа нису доказали. Они су само себи задали неки циљ и мислили да су у праву, а показало се да нису. Сада када нема доказа ни о чему, покушавају да окриве органе на нивоу БиХ“, закључио је Додик.

Архива