Радојичић – Мали: Нови почетак у односима Београда и Бањалуке

23.12.2016 Актуелно

„Почетком 2017. године из Бањалуке ће у Београд доћи људи из градске администрације који се баве комуналним питањима, као што су јавно-приватно партнерство, просторно планирање, урбанизам и одређена инспекцијска питања, зато што неке ствари из Београда можемо да пренесемо у оквиру нових планова градских власти“, рекао је Радојичић новинарима послије састанка са Малим.

Он је прецизирао да је, прије свега, ријеч о пракси у успостављању јавно-приватног партнерства, ефикаснијој и бржој процедури издавања грађевинских дозвола, те добром праксом у урбанистичком планирању.

Радојичић је истакао да Град Бањалука намјерава да уведе једношалтерско издавање грађевинских дозвола, а у другој фази и електронско, док је у области урбанизма планирано увођење позиције градског архитекте и макропланирања након старог урбанистичког плана донесеног још прије више деценија у бившој Југославији.

Градоначелник Бањалуке истакао је и важност сарадње у области културе, школства и друштвених дјелатности и изразио жељу да се појача гостовање културних установа из Београда у Бањалуци.

Напомињући да све екскурзије бањалучких ђака посјећују Београд, Радојичић је оцијенио да сарадња школа из оба града може и формално да се успостави.

„Упознао сам градоначелника Београда са неколико других капиталних планова будуће градске власти у Бањалуци, реструктурисањем јавних финансија, неким питањима комуналних и локалних предузећа, гдје можда партнери из Београда и Србије могу да нађу свој интерес у неким јавним позивима и међународним тендерима које ћемо имати већ у јануару“, рекао је Радојичић.

Он је навео да је на данашњем састанку разговарано и о низу елемената на којима практично треба радити 2017. године, али и наредних година и истакао да се нада „врло интензивној, братској сарадњи са много конкретних ствари“.

Градоначелник Београда Синша Мали рекао је да данашњи сусрет са новим градоначелником Бањалуке представља „нови почетак лепих односа“ с обзиром на то да је споразум два града из 2005. године „остао слово на папиру и никада није било спроведено на прави начин у смислу да су Бањалука и Београд два братска града“.

„Мислим да је ово сјајна прилика за нас да рестартујемо своје односе и да на прави начин гледамо у будућност и једног и другог града и сјајна прилика за нас да покажемо да неке ствари заједно можемо да променимо“, истакао је Мали.

Он је најавио да ће цијела делегација Града Београда слиједеће године отићи у Бањалуку како би заједно подстакли културне и спортске догађаје и разговор о слободним зонама и привреди, што је, како је истакао, „све оно што је неопходно да два географски одвојена града, али један народ, сарађују како треба“.

„Од Града Београда за Бањалуку су важне две ствари: урбанизам, односно начин на који смо донели велики број планова и средили наш град, као и искуство у јавно-приватним партнерствима, које ћемо поделити са њима како би и они неке ствари променили у свом граду у унапређењу инфраструктуре а и подизања квалитета живота Бањалучана као што ми радимо у Београду“, рекао је Мали.

Он је поручио да је Град Београд на располагању Бањалуци и цијелој Републици Српској.

„Шта год треба Београд је ту, али мислим да ћемо на овај начин показати да неке ствари можемо другачије да урадимо и да променимо и ово је за мене почетак нових односа између Бањалуке и Београда“, рекао је Мали.

Архива