Пуштeнa у рад новоизграђенa трансформаторскa станицa „Лакташи два“

12.12.2016 Актуелно

„Заинтересовани смо апсолутно за функционисање ове компаније која је заједничко власништво два ентитета и ми као акционари водимо рачуна о инвестицијама и свим другим аспектима пословања у овом предузећу“, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је задовољна професионалним односом који има ова компанија и начином на који комуницира са власницима, а у плану је даље јачање и развијање односа.

„Посебно смо задовољни што компанија извршава своје обавезе према радницима и држави и успијева да реализује овако велике инвестиције“, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је у оптицају реализација пројеката вриједних око 170 милиона КМ, што показује велику потентност ове компаније која је, што је најважније, на услузи развоју привреде.

Премијер Српске је додала да ће нови објекат у Лакташима служити развоју привреде, посебно индустријске зоне, али и аеродрома и ауто-пута.

„Дешавају се инвестиције и у наредном периоду наставиће се реализовати. Драго ми је да смо прије три године успјели да деблокирамо ову значајну компанију и она је показала све оно што може да ради и колико може да буде на услузи развоју ентитета и мислим да ћемо у наредном периоду показати колико компанија може значити друштву“, поручила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да ова компанија има јасно дефинисане односе и професионалан приступ, даје шансу домаћим субјектима да унапређује свој рад или добија значајне послове, све у функцији развоја.

„Влада је задовољна оним што има и у наредном периоду ће даље јачати и развијати наше односе. Знам да у овоме имамо подршку свих колега у федералној Влади и да су и они свјесни да је ова компанија значајна за оба ентитета. Када имате јасно дефинисане односе у оквиру БиХ, онда ствари могу да функционишу“, додала је премијер.

Према њеним ријечима, договорен је и начин на који ће се нивелисати инвестиције на трогодишњој основи када је могуће да се види колико се улаже и колике су потребне.

Генерални директор компаније „Електропренос“ БиХ Мато Жарић рекао је да се тренутно ради око 50 трафо-станица у БиХ које би ускоро требало да буду завршене.

„У ову трафо-станицу утрошено је око 3,3 милиона КМ, а укупно има око 170 милиона КМ у изградњи на подручју цијеле БиХ“, додао је Жарић.

Он је појаснио да је у Лакташима изграђена нова трафо-станица, јер се развојем општине и њених привредних капацитета указала потреба за сигурнијим напајањем привредних субјеката овог краја.

„Њеном изградњом општина Лакташи добија поузданије напајање индустријске зоне у Александровцу, аеродрома Маховљани, као и ауто-пута Бањалука-Градишка“, нагласио је Жарић.

Начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић рекао је да је ријеч о вриједној инвестицији „Електропреноса“ БиХ која ће обезбиједити сигурно напајање општине Лакташи.

„Ово је трећа 110-киловолтна трансформаторска станица на подручју Лакташа. Имали смо одређене проблеме у снабдијевању електричном енергијом што је лимитирало и привлачење нових инвестиција у индустријску зону“, појаснио је Карапетровић.

Он је додао да је у плану ширење индустријске зоне у области логистистике, шпедиције, производних и услужних дјелатности.

Архива