Независна међународна комисија да утврди истину о Сребреници

11.12.2016 Актуелно

Констатујући да Сребреницу и Поточаре прати пуно контроверзи, Додик је подсјетио да с тим у вези има и одређених пресуда и многих оспоравања.

„Сада знамо да су Маркале и Тузланска капија били намјештени да би се креирали одређени војни догађаји, прије свега интервенција странаца“, рекао је Додик за Н1 телевизију.

Не спорећи да се у Сребреници догодио озбиљан и велики злочин, предсједник Српске истакао је да је то било несувисло и непотребно. Према његовим ријечима, то је урађено на самом крају рата из разних политичких калкулација тадашњег бошњачког лидера Алије Изетбеговића, који је повукао команданта бошњачких снага у Сребреници Насера Орића, и неких Срба.

„Никога не правдам, треба да дођемо до релевантне истине, а истина није оно што је написала Влада Републике Српске под притиском /бившег високог представника/ Педија Ешдауна, већ истина може бити то да релевантна, ауторитативна међународна комисија, независна од политичких институција направи један извјештај, и то ћу подржати“, поручио је Додик.

Констатујући да за то нема спремности, он је додао да је његов однос према Поточарима и даље непромијењен.

Када је у питању однос власти Републике Српске према Сребреници након што је Младен Грујичић недавно изабран за начелника ове општине, Додик је истакао да ће Сребреница и даље имати приоритет који је имала и до сада.

„Упутићу вас на /претходног начелника Сребренице/ Ћамила Дураковића који је рекао да су Влада, односно власти Републике Српске испуниле све што су обећале у разговору са њим, а тај разговор сам водио ја“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, власти Српске увијек су помагале Сребреницу тамо гдје су постојали реални оквири, али претходне локалне власти нису исказивале лојалност законодавном систему Републике Српске.

„Мислим да ћемо сада нормализовати односе“, додао је Додик.

Говорећи о повратку у Сребреницу и остале дијелове Републике Српске, Додик је рекао да нико никоме не брани да се врати у Српску.

„Република Српска је мјесто гдје се највише вратило пријератних становника у БиХ, што не може да се каже за Сарајево и Федерацију у цијелости. Када видите колико се Бошњака вратило у Републику Српску, то најбоље говори каква је Република Српска и она ће у том погледу остати иста“, закључио је Додик.

Архива