Некоректно да синдикат сад коментарише предложени обрачун минулог рада

22.12.2016 Актуелно

„Ми смо то тако и протумачили, па није ни било потребе да се заказују нове консултације. Мислим да је некоректно да сада у Синдикату коментаришу предложени обрачун минулог рада који је упућен у Народну скупштину Републике Српске, јер су одбили повољнији приједлог, што је лако доказиво“, рекла је Цвијановићева на питање Срне да прокоментарише изјаве представника синдиката да се Влада није с њима консултовала у вези са посљедњим приједлогом за обрачун минулог рада од 0,3 одсто за раднике до 25 година стажа и 0,5 одсто за оне са више од 25 година стажа.

„Наш приједлог је, уз такав повољнији обрачун минулог рада, подразумијевао и стављање додатних пет милиона марака просвјети до којих ће се доћи рационализацијом школске мреже како бисмо отпочели са усклађивањем коефицијената када је ријеч о платама просвјетних радника. Такође, приједлог је подразумијевао и повећање најнижих плата које сад износе око 400 КМ, као и корекције у оквиру примања радника са средњом стручном спремом“, навела је премијер Српске.

Она је нагласила да је објашњено да би се радницима МУП-а након идентифкације свих уштеда, а то би провели заједно са представнцима синдиката у јануару, такође, обезбиједило повећање, али, нажалост, није било договора.

„Што се тиче захтјева пољопривредних произвођача, имамо заостатке у погледу плаћања подстицаја за 2016. годину и стога је Влада дефинисала став да ће се повлачењем средстава по основу руског клириншког дуга, та средства приоритетно ставити на располагање пољопривредним прозвођачима“, истакла је Цвијановићева.

Она је појаснила да је процедура у вези са клириншким дугом, коју воде министарства финансија БиХ и Руске Федерације, у завршној фази, те да се очекује да би та средства у наредних неколико седмица могла да буду у буџету Републике Српске.

„У међувремену, вршила би се плаћања у складу са могућностима, као што је то и данас био случај кад је уплаћено близу шест милиона марака“, истакла је премијер Српске.

Цвијановићева је додала да је Синдикат у сваком случају обавијештен да 16. јануара наредне године почињу нове активности ресорних министара на креирању бољих рјешења у систему плата, те да је то добра прилика да у том процесу узму активно учешће, уколико то желе.

Архива