Инцко je синоним једне пропале међународне политике

24.12.2016 Актуелно

„Размишљао сам да не реагујем на те изјаве наводог великог дипломате и међународног чиновника, али глупости које износи тамо гдје се налази, увијек прилагођене изјаве, апсолутно не остављају човјека мирним да о томе проговори“, реко је Додик Срни.

Он је навео да се Инцко, када говори за хрватске медије додворава Хрватима, док им је у БиХ нанио огромне проблеме зато што је покушао да измјенама на нивоу Федерације БиХ /ФБиХ/ креира власт која није у интересу хрватског народа, а у Мостару годинама не успијева ништа да учини.

„Међутим, то га, као сваког оног ко нема нимало стида и који се не осврће на оно што је урадио, није спријечило да се Хрватима тамо додворава, улизује и обећава разне ствари говорећи о Републици Српској на начин на који он то све види, покушавајући да побјегне од одговорности везано за кршење Дејтонског мировног споразума“, истакао је Додик.

Предсједник Српске подсјећа да су високи представници кршили Дејтонски споразум, као и да Инцко успјешно лобира за интересе Бошњака.

„Када прође вријеме, видјеће се да су Инцко и још неки представници међународне заједнице били на платном списку разних бошњачких организација у свијету и да су за њихове ствари то чинили“, каже Додик.

Он наводи да Инцко, када оде у Аустрију, покушава да пошаље поруке које су апсолутно неприхватљиве са становишта онога шта он треба да ради или чини.

Напомињући да је према Дејтонском споразуму, рат на простору бивше Југославије квалификован као несретан сукоб у региону, Додик каже да Инцко сада прича о томе како је неко вршио агресије.

„То говори да је он плаћеник и разних бошњачких организација и, прије свега, да није конзистентан, те да покушава да се додвори средини гдје се налази. Наравно, када би дошао у Београд причао би све најбоље о Београду и то говори о лицемјерју човјека који је свих ових година био и јесте на високој плати од 25.000 евра. Инцко је покушао само да се додвори Бошњаци да га они не би дирали, јер зна када би се окупило 10.000 Бошњака пред његовом канцеларијом у Сарајеву, тамо не би смио ни отићи“, рекао је Додик у изјави за Срну.

Према његовим ријечима, Инцко је синоним једне пропале међународне политике у БиХ, синоним онога што је био покушај да се насиљем наметне и преваром овјековјечи одређени политички процес.

Додик додаје да је Инцко као високи представник синоним за све промашаје једног концепта који је ишао за тим да у БиХ наметне издајућу ревизију Дејтонског споразума, да обесмисли Републику Српску.

„Сада се додворава и будућој првој дами Америке, позивајући се на њена сјећања. То говори о томе да морате заиста бити лицемјер да томе на тај начин приступите и да се одрекнете својих досадашњих налогодаваца и старе америчке администрације који су од њега тражили да чини неке ствари“, истакао је Додик.

Додик сматра да Инцко „још није дошао себи, нити је при себи да зна да су се глобално промијенили односи“.

„Он је синоним погрешне међународне интервенције у БиХ и као такав ће бити запамћен. Ја му, иначе, желим да још неколико мјесеци прими ту плату и да сви заједно учествујемо у томе да се тај ОХР затвори и да се БиХ препусти локалним политичарима и договорима“, закључио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Архива