Хрватска најбоље зна како муџехедини улазе у БиХ

11.12.2016 Актуелно

„Они су у правилу сјекли главе Србима тамо на Озрену и нико се на то није окретао“, рекао је Додик за Н1 телевизију.

Према његовим ријечима, ако је Хрватска тада имала канале за пропуст муџахедина, вјероватно је данас најинформисанија на који начин и ко улази у БиХ, па и више него структуре из Сарајева.

Додик је рекао да бошњачка политичка и безбједносна структура у Федерацији БиХ логистички покрива стварање материјалних и људских претпоставки за јачање екстремизма и тероризма.

Оцијенивши да се сваки нормалан човјек на овом простору боји ових појава, Додик је истакао да нису сви Бошњаци и муслимани терористи, али да су они који су у посљедње вријеме чинили терористичке акте у региону искључиво радикализовани муслимани.

„У том погледу постоје чињенице, информације о организацијама, финансирању, лицима која су организовала одласке“, навео је Додик.

Упитан да ли посљедње изјаве Китаровићеве о БиХ представљају мијешање у унутрашње ствари БиХ, Додик је рекао да БиХ нема унутрашње ствари.

„Мислим да БиХ нема унутрашње ствари, да њене ствари креирају странци и да у том погледу аопсолутно нема никаквог субјективитета, па ни на унутрашњем плану ни унутрашњим стварима“, истакао је предсједник Српске.

Он је додао да БиХ није никаква држава и да у формалноправном смислу може да буде државна заједница или заједница држава, али ништа више.

„БиХ има међународне функције и ништа више, нема суда и тужилаштва. Кад ми неко објасни шта су унутрашња питања БиХ онда ћу бити у могућности да објасним да ли се госпођа Китаровић мијешала у унутрашње ствари БиХ или није“, закључио је Додик.

Говорећи о састанку са предсједником Владе Србије Александром Вучићем, прије три дана у Београду, Додик је рекао да је разговарано о обострано важним темама.

Он је истакао да није имао потребу за поправљање неких односа, јер не трчи за спекулантима који због тога што се неко јавно не види мјесец-два дана прави теорије завјере.

Предсједник Српске подсјетио је да је прво боравио у посјети Кини и Русији, те да је потом имао обавеза у Републици Српској.

„Ове седмице стекли су се услови да се сретнемо и срели смо се, разговарали“, рекао је Додик и навео да је разговарано о наставку сарадње и ономе што је до сада урађено.

Према његовим ријечима, планирано је да се са Вучићем види за 10 дана.

„Ваљда нећу стално морати да објашњавам да ли сам се удаљио од Вучића или сам се превише приближио. Само радим свој посао онако како мислим да је нормално“, закључио је предсједник Српске.

Архива