Од руског клириншког дуга приоритет исплата подстицаја пољопривредницима

22.12.2016 Актуелно

„Ова средства треба да буду уплаћена у наредних неколико седмица, с обзиром на то да након 8. јануара треба да буде потписан споразум између министарстава финансија БиХ и Руске Федерације“, рекла је Цвијановићева новинарима у Народној скупштини.

Она је оцијенила да није реално очекивање да за аграр буде издвојено 97 милиона КМ како су тражили пољопривредници, те да је за 2017. годину планирано 60 милиона КМ.

Премијер Српске је подсјетила да је јуче уплаћено 5,8 милиона КМ дуга, те да би до краја године требало да буде исплата још једног дијела дуга.

Коментаришући ставове и протесте синдиката, Цвијановићева је рекла да је Влада предлагала боље корекције минулог рада, али да то синдикат није прихватио.

„Очекивала сам партнерство зато што би то поред корекције на минулом раду значило неке друге приходе који би опет били стављени на располагање радницима“, истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила и да је речено да ће се кроз рационализацију школске мреже уштедјети пет милиона КМ и да би то било на располагању просвјетним радницима, односно да би на тај начин почео процес усклађивања њихових коефицијената са осталим буџетским корисницима, јер су просвјетни радници на одређени начин оштећени.

Цвијановићева је додала да је, с обзиром на важност структуре безбједности и улоге коју има МУП, речено да ће бити прављене одређене уштете да би та средства била на располагању побољшања коефицијената или основних плата полицајаца, односно радника МУП-а.

Она је нагласила да је промовисала принцип солидарности, заштите сваког радног мјеста и да се сва могућа додатна средства ставе на располагање за повећање плата.

„Солидарност је ако нећете да отпуштате раднике, а сви други то раде или су радили, и хоћете да кроз минималне корекције минулог рада, који је додатак на основну плату, извршите уштете“, истакла је Цвијановићева и нагласила да и синдикат зна да је ријеч о привременим рјешењима.

Она је оцијенила да протести синдиката не мијењају ништа када је ријеч о сарадњи, односно да тиме нису мање партнери Влади, додавши да је синдикат позван на наставак разговора са ресорним министрима о евентуалном креирању нових рјешења.

Премијер Српске очекује да Република Српска у наредној години буде стабилнија, да позитивно искористи економски и финансијски мирнији период који предстоји, те да буде сарадње Владе и социјалних партнера, али и сарадње два ентитета.

Архива