Додик: У Српској никога не занимају закључци ПИК-а

08.12.2016 Актуелно

„Без намјере да било ког потцијеним, ја то уопште више не пратим. То је једно прело које се тамо окупи, људи добију дневнице да дођу из неких далеких земаља и још једном покушају да уживају у ономе што они мисле да је егзотично у Сарајеву, а увијек је егзотично када дођу само један дан и када нам продају шарену лажу о Сарајеву као неком могућем центру“, рекао је Додик, коментаришући сједницу ПИК-а који је подржао одлуке Уставног суда о референдуму у Републици Српској.

Предсједник Српске је оцијенио да је највише лицемјерје то што међунарародна заједница са ароганцијом искључује све релевантне податаке о томе да у Уставном суду БиХ сједе три странца и два Бошњака, који су у већини и доносе одлуке, а касније ПИК тражи да се те одлуке поштују.

„То се морало раније трпити, имајући у виду њихову снагу, њихову војну и економску моћ, коју су упражњавали у БиХ, али сад више не морамо. То што се они састају више никога не занима у Републици Српској, нити нас занимају њихови закључци. Као што они понекад игноришу наше закључке, тако и ми њихове“, истакао је Додик.

Он је навео да га ПИК уопште не занима, јер је то ионако вјештачко тијело које нигдје не постоји.

„Распадом међународне концепције, чак и ЕУ, као и много промјена које се дешавају, ПИК је потпуно ирелевантно и једно обично међународно прело у Сарајеву“, рекао је Додик.

Појашњавајући своју изјаву да БиХ неће постојати, Додик је рекао да је имао у виду садашње позиције странаца који игнопришу реалност и покушавају да задрже старе стеротипе и да остану на позицијама муслимана без обзира на нове чињенице и доказе о њиховим активностима.

„Срби, а ни Хрвати, према ономе што ми знамо, не желе и неће централно уређено БиХ. То хоће странци, а лажу када кажу да неће – хоће. Све што чине, све те њихове интегративне политике усмјерене су на то да се Републике Српска обавеже да се на нивоу БиХ праве неке нове институције. Шта је то него централизација“, упитао је Додик.

Он је подсјетио да у ЕУ има земаља које су децентрализоване, као што је Белгија, Шпанија, Њемачка и неке друге, те да Српска не тражи ништа друго, него праксу тих земаља, али јој ни то не дозвољавају.

„Покушавају да наметну неку своју логику. Е вријеме те њихове „логике“ је прошло. Не можете више да добијете он што мислите на тај начин. Нећете добити ништа што није ствар наше воље, а нека покушају да намену. Вријеме наметања је прошло“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, ако странци наставе овако и ако се та терористичка активност деси или појача у БиХ, Република Српска ће морати себе да брани.

„Она ће сама предузети мјере да се одбрани од насртаја и угрожавања њене слободе и њене територије. Како ће то изгледати, ми само сада о томе промишљамо. Али, у суштини, странци, који су били задужени да штите међународни уговор, дају нам разлоге да кажемо да су они, високи представник, најобичнији међународни хоштаплери и криминалци, који су кршили међународно право“, рекао је Додик.

Он је навео да они не дозвољавају да се на неком релевантном суду питате – „шта сте ви радили овдје, зашто сте кршили устав и Дејтонски споразум“.

„Не дозвољавају вам ни да поставите то питање. Видите, можете да браните једно вријеме, али не можете да забраните за сва времена“, рекао је Додик, наводећи да због свега тога код већине људи у Републици Српској постоји аверзија према свему ономе што долази из Сарајева и међународне заједнице.

Он је подсјетио да је предвиђено да се након пет година из Уставног суда повуку странци и да се именују домаће судије, али то пет година траје већ 20, а улогу онога што је наметао раније високи представник јесте да једном народу и републици Српској намећу одлуке.

„У Уставу пише да у БиХ постоји Уставни суд БиХ, али и студент прве године права ће рећи да је институција уређена Уставом, али да би живјела мора бити уређена законом. У БиХ 20 година Уставни суд нема закона, него странци прописују како ће он радити и како ће одлучивати. Наравно, да то нећемо прихватити“, поручио је Додик.

Архива