Додик: Српску у будућности видим као моћнију, јачу и битнију

08.12.2016 Актуелно

„Република Српска је историјско и највеће достигнуће Срба у овом времену и представља цивилизацијску одбрану хришћанских вриједности на овим просторима“, нагласио је Додик, додавши да Република Српска, према свим критеријумима и међународним стандардима, има све елементе државности.

Он је за „Телеграф“ рекао да је Република Српска власништво свих добрих људи који у њој живе – и Срба, и Хрвата, и Бошњака, а да су Срби доминантни, да је највише воле и највише су заинтересовани за њу.

Говорећи о представницима Републике Српске у заједничким институцијама БиХ, Додик је рекао да је договор републичке власти са њима могућ, али да они треба да се боре за српске националне интересе у БиХ, а не да буду „полтрони и издајници“.

Он је истакао да попис показује ко се бавио етничким чишћењем у БиХ, наводећи податак да у Сарајеву има више Арапа него Срба, којих је 1,5 одсто, односно око 7.000, а прије рата их је било 158.000.

Предсједник Српске је констатовао да се Хашки трибунал није показао као мјесто правде.

„Не вјерујем у правду те међународне институције, јер је за многе који су починили злочин над Србима, као што су хрватски генерал Анте Готовина и муслимански ратни комадант Насер Орић, утврђено да нису криви, док је с друге стране осуђен бивши предсједник Републике Српске Биљана Плавшић, која није никада одлучила да се било шта лоше некоме деси“, подсјетио је Додик.

Осврћући се на позив за „Молитвени доручак“ који је добио нови начелнк Сребренице Младен Грујичић, Додик је рекао да позив не представља промјену политике САД према Српској, већ је то позив који је и раније упућиван начелницима, додавши да је позив добила и премијер Српске Жељка Цвијановић.

„Нова, Трампова Америка мораће да разумије ситуацију у БиХ и о чему се ту радило, што досадашња администрација није могла, јер су многи политичари око Клинтонових направили своје каријере на причи о лошим Србима којима треба свашта лоше учинити, па су нас тако два пута бомбрдовали, а сада мисле да требамо ићи у НАТО који је бацао бомбе на нас“, истакао је Додик.

Он је рекао да управо због тог бомбардовања не жели бити дио одлуке да БиХ постане чланица НАТО савеза.

Осврући се на добре везе са Русијом, Додик је рекао да Русија има разумијевања за Републику Српску, те да је Српској помогла тамо гдје је могла.

Коментаришући изјаву хрватског пресједника Колинде Грабар Китаровић да „Русија води хибридни рат“, Додик је рекао да није добро за Хрватску да улази у конфликт са Русијом, која рехабилитују своју моћ и снагу и која је несумњиви партнер Америци и Западу за рјешавање неких питања као што је Сирија.

Архива