Додик: Синдикати нису спремни да се солидаришу

20.12.2016 Актуелно

„Значи они нису спремни да прихвате договор и подрже солидарност, него су спремни да узимају све и не воде рачуна ни о чему. У сваком случају, подржавам Владу Српске јер морамо да се крећемо у оквиру реалних могућности“, рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да би, упркос корекцији минулог рада, плате полицији, образовању и јавној управи у Српској и даље биле највише у региону.

„Зар је могуће да смо изгубили сваку врсту солидарности? Ако синдикати претендују да буду очувана радна мјеста, онда су минималне корекције плата најбољи начин“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, читав свијет је у транзицији и опозиција у Републици Српској може да говори шта хоће.

„Умјесто да се властима у Републици Српској ода признање што су у немогућим условима одржали ликвидност плата у јавном секотру, долазимо у ситуацију да неки покушавају да штрајкују, што није добро за Републику Српску и наши противници ће то користити као доказ нечега“, каже Додик.

Он је напоменуо да не спори право било коме да протестује, али да би сви требало да понесу дио одговорности.

„Овдје је ријеч о синдикалном вођству које покушава да извуче максимум. Није фер да у јавним институцијама и управи људи имају привилеговане плате и да многи не дијеле судбину са реалним сектором“, рекао је Додик.

Он сматра да садашње плате у Српској нису реалне, али да се чини све да њихов ниво буде одржан.

Влада Републике Српске утврдила је данас на посебној сједници приједлоге измјена и допуна више закона којима је предвиђено да се основна плата увећава за сваку навршену годину радног стажа за 0,3 одсто до навршених 25 година, а преко навршених 25 година, свака наредна година за 0,5 одсто.

Архива