Додик: Американци су одувијек покушавали да владају у БиХ

28.12.2016 Актуелно

 

„За то су најчешће налазили полтроне. Као увређена господа увијек нађу некога на локалном нивоу ко није послушан и онда га сатанизују“, рекао је Додик за Српски телеграф.

Предсједник Републике Српске указао је да су САД одустале од Дејтонског споразума и да су покушали да направе тиху транзицију у корист Бошњака.

Он је, поводом одбијања америчке Амбасаде да му изда визу како би могао присуствовати инаугурацији Доналда Трампа, рекао да амбасадор САД у Сарајеву Морин Кормак доноси закључке на основу „сарајевске сећијске чаршије“.

„Ја сам се супротставио, њене симпатије су на другој страни. Она као амбасадорка није требало да се понаша као судија и да намеће своја правила. А ако не поштујете та правила, онда сте лош момак“, каже Додик.

Одговарајући на питање да ли Американци још бирају власт у региону како је то рекао бивши амерички амбасадор Вилијам Монтгомери, Додик је навео да „није нетачно да су Американци у многим мјестима били покриће за `жуто-зелене` и којекакве друге револуције, ова и она прољећа“.

„Али, они су то чинили путем невладиног сектора који су плаћали владиним парама. У Српској немају шансе“, поручује Додик.

Када је ријеч о сарадњи са руским предсједником Владимиром Путином, Додик је истакао да је Русија земља која поштује Дејтонски мировни споразум.

„Русија поштује Дејтонски мировни споразум и могу само да захвалим великом Путину, који је на свјетском ниову рекао да су Срби бесправно бомбардовани, да је кршено међународно право…“, рекао је Додик.

Он је посебно нагласио да је Русија „годинама у Савјету безбједности УН реаговала на бројне лажи, уложила вето на приједлог Британије да Срби буду проглашени геноцидним народом“.

Одговарајући на питање због чега Хрватска на набавку МИГ-ова у Србији убрзано одговара набавком америчких Ф-16, Додик је рекао да Србија има право на своју одбрану.

„Од Србије, као најважније земље региона, зависи безбједност и стабилност. Повећање одбране може да радује сваког Србина, а други никада нису престали да имају неке планове и жеље“, рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је нагласио да Република Српска има добре односе и са премијером Србије Александром Вучићем и са предсједником Томиславом Николићем, који су показали опредијељеност за сарадњу.

„Радује ме Вучићева изјава након доласка из Русије да Срби више никад неће доживјети `Олују`. Захвални смо на тако јасној поруци. То је знак да се мисли и на Српску“, истакао је Додик.

Одговарајући на питање да ли Бакир Изетбеговић и САД могу угрозити његову безбједност, Додик каже да он није неко ким би се САД сада бавиле у том погледу, а да Изетбеговић не може угрозити ничију безбједност.

„Његова тврдња да ћу проћи као Гадафи ми је порука да се заштитим од екстрема који су под његовом управом или којима је он извор инспирације. Апсолутно у томе нисам наиван“, рекао је Додик.

Архива