Додик: Акредитације за инаугурацију Трампа ме чекају у Вашингтону

26.12.2016 Актуелно

„Имам мјесто у седмом реду. Позван сам и да присуствујем Предсједничком балу, на коме ће бити Доналд Трамп. Ако ми одлазећа вашингтонска администрација не оспори виазу, бићу на инаугурацији“, рекао је Додик поводом посљедњих спекулација да није добио позив за инаугурацију већ за један од многобројних приватних догађаја који у Вашингтону прате ступање на дужност новог предсједника.

Предсједник Републике Српске је рекао за београдске „Вечерње новости“ да је позив добио још почетком децембра, али да није хтио да се то медијски пласира и то од људи који су били у Трамповом изборном штабу и који су сада у његовом најужем кругу, а који имају право да позову кога хоће.

Додик је истакао да нису тачне ни спекулације да је платио да би присуствовао догађају.

„Ништа нисам платио. Ако неко мисли да то може да се плати, нека уради то. Ако добијем визу, идем, ако не, сачекаћу да нова администрација званично преузме дужност и онда очекујем да се уклоне све препреке за мој пут у Америку“, рекао је Додик.

Упитан зашто мисли да неће добити визу за пут у САД, Додик је одговорио да му посљедњих дана стижу захтјеви да се одрекне политичке партије коју води и постављају разни услови, прије свега да се одустане од доношења декларације СНСД у вези са процесима за 2018. годину, као и да се одазове Тужилаштву БиХ.

Додик је навео да би „уколико би то испунио, могли да сарађујемо и добио би визу“.

„Иначе, већ сам тражио дипломатску визу, нисам је добио, уз објашњење да тамо не идем као представник БиХ. Ни раније нисам путовао у Америку као представник БиХ, па сам добијао дипломатску визу“, указао је Додик.

Поводом изјаве високог представника у БиХ Валентина Инцка да се Срби непотребно радују победи Трампа јер његова жена Меланија „добро сјећа ко је напао БиХ“, Додик је рекао да „употреба имена још једном показује који је Инцко шоумен и не држи се никакве конзистентности у политици“.

Додик је истакао да он лично очекује промјену политике према Србима у БиХ у наредном периоду.

Предсједник Републике Српске истакао је да је Инцко у функцији муслиманске политике и то морају да знају и у Аустрији.

„Он ће учинити све да се додвори муслиманима јер ће у супротном морати да оде и напусти мјесечну плату од 25.000 евра. Инцко износи патолошке лажи, од Савјета безбедности до медија. Што се нас тиче, он је више куртизана него озбиљан фактор у БиХ“, рекао је Додик.

Архива