Додик: Питање Уставног суда БиХ ријешити ове зиме

02.12.2016 Актуелно

„Ако остане овакав суд и крене се у реализацију Мапе пута ка Европи, јадна нам је мајка у Републици Српској. Немамо шта да чекамо. То се треба завршити ове зиме“, изјавио је Додик и навео да постоји и консензус Хрвата о овом питању.

Додик је позвао предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и опозицију из Републике Српске која је у заједничким институцијама да се уједине о овом питању у Сарајеву.

Предсједник Српске је истакао да је Уставни суд БиХ ненадлежан да оспорава или укида резултат референдума и да се таквим понашањем само ради на разградњи БиХ.

„Мијешање суда у питања која нису у његовој надлежности и чији рад није регулисан законом, постоји само у БиХ и показује неодрживост таквог правосуђа“, рекао је Додик за РТРС поводом одлуке Уставног суда БиХ о поништавању резултата референдума.

Он је додао да нигдје у свијету не постоји Уставни суд чији рад није регулисан законом, већ то има само у БиХ, гдје своје дјеловање регулишу интерним пословницима, које често мијењају, прибављајући себи овлаштења.

„Уставни суд се показује као мјесто које дефинитивно гура ка разградњи БиХ на најбољи могући начин. Готово је невјероватно на који начин они мисле сада да оспоре резултате референдума, они су ту, видљиви, саопштени, а веома је и видљиво да је народ изашао на референдум“, рекао је Додик и поручио да грађани не треба да брину због тога, те преопоручио и медијима да ову тему скину са ударних вијести, јер то ништа не значи зато што Уставни суд нема механизам да нешто учини, а Српска се озбиљно припрема да прослави 9. јануар.

Предсједник Републике Српске позвао је све грађане да се окупе око 9. јануара, да га прославе на помпезан начин и да покажу да је рад Уставног суда БиХ испуњавање жеља /члана Предсједништва БиХ и лидера СДА/ Бакира Изетбеговића који у овом суду има своја два потпредсједника и оронулу међународну заједницу путем тројице страних судија који су својим радом изгубили сваки кредибилитет.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ је нелегитиман и нелегалан, а да би био институција мора се донијети закон о његовом раду.

„Доста се ствари промијенило, али се једино не мијења негативна улога Уставног суда према Републици Српској“, рекао је Додик.

Он је поручио да грађани ову одлуку Уставног суда БиХ треба да схвате као „шегу и зезање, а не као озбиљну ствар“, јер се на то и свео Уставни суд БиХ, који је он најбољи инструмент да се „све развали“, јер иначе ничему ни не служи.

Говорећи о томе шта ће Република Српска предузети поводом ове одлуке, предсједник је рекао да ће она наставити са својом процедуром.

„Бошњаци су у Републици Српској оспорили Закон о Дану Републике, користили су посљедње термине да би могли што више одуговлачити са својим ветом за који смо сви знали да ће га ставити, вјерујући да могу да дођу у позицију да дођу до 9. јануара и да ми као немамо ријешено питање обиљежавања празника. То је њихова политика подвале, а од нас очекују искрену политику према њима“, оцијенио је Додик.

Он је поручио да Република Српска нема намјеру никоме на подвалу добрим одговорити.

„Ми ћемо ту процедуру завршити током децембра, формиран је Одбор за прославу дана Републике, чији сам предсједник, одређене су финансије, програмски садржаји и тај 9. јануара ће бити прослављен, прије свега на наше задовољство, јер је то наш празник“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је прије десетак дана позвао опозицију да се окупе око закона о Уставном суду, јер вријеме неће дати за право да нечији анимозитети буду оправдање за нечињење и пропуст.

„На нивоу БиХ не може више да се донесе ниједна одлука, ниједан закон, док се не стави на дневни ред и усвоји закон о Уставном суду који ће елиминисати странце из тог суда и ставити држављане БиХ и у томе направити нове услове за рад Уставног суда који треба да буде оно што је уставни суд у свим земљама, да цијени уставност закона које доносе Парламентарна скупштина БиХ и Дом народа са Уставом БиХ и ништа више“, појаснио је Додик.

Он је подсјетио да није њихова надлежност да утврђују да ли су акти Српске уставни или не, већ су то прибавили мимо Устава, уз сагласност странаца, који су хтјели да окупирају Републику Српску, а сада када су смањили улогу ОХР-а, желе појачати улогу Уставног суда БиХ.

„Позивам људе из Српске у заједничким институцијама да се окупимо и кажемо нема усвајања буџета, годишњих докуманата, нема ничега док се закон о Уставном суду не стави на дневни ред, јер нема другог начина“, поручио је Додик.

Коментаришући натписе у појединим медијима да је предсједник поништио резултате референдума, Додик је рекао да је то бошњачка пропаганда на коју су насјели медији.

„Они сада имају озбиљних проблема – не иде им добро са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, који је њихов покровитељ који очигледно има пуно проблема, гласали су за Хилари Клинтон, а побиједио је Доналд Трамп, не иде им са Хрватима, у политичком смислу ниједан договор нису постигли, једино добро сарађују са Савезом за промјене и наравно да им је Република Српска трн у оку све вријеме. Они су у јако тешком или безилазном положају и боље им је док још имамо воље да се са нама договоре или ће их на крају њихова поразна политичка позиција довести до губитка и онога што имају“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да су Бошњаци, као политички фактор предвођен Изетбеговићем, трауматични губитници који су изгубили на изборима, изгубили су Сребреницу, губе позицију код Ердогана, те би требало да размисле, а не да подваљују лажне приче.

„Све је то јасно, само би наши требало да имају одбрамбени механизам и да то све не прихвате, да се томе исмијавају“, закључио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Архива