Додик: Народна скупштина кључно мјесто конституисања Српске

09.12.2016 Актуелно

„Чињеница јесте да је у Републици Српској, у веома бурним временима прије 25 година, било довољно политичког и јавног одговора, те кретања ка скупштинском начину одлучивања, а не путем неких револуционарних тијела“, рекао је новинарима Додик, након што је присуствовао научном скупу у Академији наука и умјетности Републике Српске о теми „25 година Народне скупштине Републике Српсе“.

Он је истакао да ће Народна скупштина Републике Српске и у будућности имати готово одлучујућу улогу у свему.

„Народна скупштина Републике Српске јесте мјесто окупљања различитих политичких снага које учествују у креирању политичког система. Зато је важно да не заборавимо и да се често враћамо различитим могућностима рада скупштине, те да разбијамо стереотипе да је српски народ без организације ушао у период стварања Републике Српске“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да су сви конститутивни акти Републике Српске усвојени прије оружаних сукоба у БиХ и да окидач за сукобе није било формирање скупштине, него референдум и међународно признање БиХ, што су жељели Бошњаци под вођством Алије Изетбеговића.

Научном скупу су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Академије наука и умјетности Рајко Кузмановић и представници научне заједнице из Српске.

Покровитељ овог научно скупа је Народна скупштина Републике Српске.

Архива