Цвијановић: Влада Српске спремна на компромис са свима

12.12.2016 Актуелно

„Жао ми је што је Синдикат сам себе искључио из преговора о Закону о раду јер да су тада учествовали, вјероватно би нека рјешења била пуно боља него што су сада. Ми смо тада морали да будемо и послодавац и синдикат, те је било тешко доћи до адекватног рјешења“, рекла је новинарима Цвијановићева, одговарајући на питање да ли је Влада спремна на компромис са Синдикатом просвјете у вези са смањењем обрачуна минулог рада са 0,5 на 0,3 одсто годишње.

Она сматра да је сада потребно приступити завршној фази преговора са синдикатима, што се и ради, јер се и данас дешавају одређени разговори, а сутра ће бити одржан велики скуп са свим социјалним партнерима на којем ће бити „послагане одређене ствари“.

„Да је приликом уређења новог радног законодавства било обезбијеђено учешће синдиката, што је Влада молила, неке ствари би биле логичније послагане“, истакла је Цвијановићева у Лакташима.

Коментаришући зашто још није ријешено питање блокираних рачуна судова Републике Српске у Банци Српске, Цвијановићева је навела да ће то бити ријешено.

„Ријеч је о цјелокупном процесу који захтијева неко вријеме. Тамо има много средстава која су остала блокирана. Наравно да смо заинтересовани да сва јавна средства буду деблокирана, али смо ушли у процес који ће сигурно дуго трајати“, појаснила је Цвијановићева.

Она је додала да Влада Српске успјешно врши премоштавање проблема који се односе на рад судова.

Архива