Цвијановић: Српска спремна за попуњавање Упитника Европске комисије

15.12.2016 Актуелно

Цвијановићева је након састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларсом Гунаром Вигемарком у Бањалуци рекла новинарима да очекује и од осталих нивоа у БиХ да ураде свој дио посла.

Она је подсјетила да је Република Српска давно почела са вјежбањем и испуњавањем Упитника Европске комисије на основу онога што је урадила Србија.

„Преостаје дио одговора на питања из Упитника Европске комисије који су нешто специфичнији. Преостаје да посао, који је урадила Српска, ураде и други у БиХ да бисмо имали један одговор на питања из Упитника“, рекла је Цвијановићева.

Она каже да механизам координације у БиХ јесте дефинисан, али да још не функционише.

„Влада Републике Српске жели да што прије буду усвојени пословници о раду и да буде јасно прецизирано како ћемо се понашати у наредном периоду, с обзиром да имамо и први тест, а то је Упитник“, додала је Цвоијановићева и захвалила Вигемарку што је учествовао у усвајању механизма координације.

Она је оцијенила да ће у БиХ бити проблем одговорити на два-три питања о којима нема сагласности.

Говорећи о финансирању јавних емитера у БиХ, Цвијановићева је рекла да се 52 одсто средстава прикупи у Републици Српској.

„Овако више не може и мора бити пронађен адекватан модел за финансирање јавних емитера да би сви у БиХ равномјерно плаћали обавезе“, каже Цвијановићева.

Вигемарк је навео да Упитник Европске комисије садржи више од 3.500 питања.

Он је напоменуо да су га представници власти Републике Српске на данашњем састанку увјеравали да је Српска започела са испуњавањем Упитника Европске комисије.

„Сагласан сам да и механизам координације у БиХ буде кориштен у цијелости, односно у одговорима на питања која захтијевају ангажман више актера и институција“, рекао је Вигемарк.

Према његовим ријечима, међународна заједница не би требало да рјешава сва питања у БиХ, него изабрани органи власти на свим нивоима.

„На састанку смо разговарали и о реформској агенди и финансирању инфраструктурних пројеката измјеном прописа о акцизама, што је потребно ријешити на добробит грађана у БиХ. ЕУ подржава реформе, које су усагласиле власти у БиХ и морају их спровести“, каже Вигемарк.

Говорећи о финансирању јавних емитера у БиХ, Вигемарк је рекао да ово питање мора бити ријешено, те да надлежни органи морају наћи одговарајући модел финансирања.

Архива