Цвијановић: Нови приједлог за обрачун минулог рада

15.12.2016 Актуелно

Цвијановићева је нагласила да су ову понуду за сада прихватила два синдиката, а остали још разматрају, не прецизирајући о којим је гранским синдикатима ријеч.

Она је навела да се незнатном корекцијом минулог рада могу заштитити сва радна мјеста.

Цвијановићева наглашава да је минули рад категорија која може да се помјера, те да Влада штити радна мјеста и неће дозволити отпуштања.

„Изборили смо се и са међународним финансијским организацијама да се то дешава природним одливом, али смо рекли да ћемо направити одређене уштеде. Нећемо дирати коефицијенте. Дала сам синдикату компромисну, изузетно добру, фер и коректну понуду и чекам да ми кажу шта желе“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, треба заузети став да се бране радна мјеста, да се људи не отпуштају и да им се да шанса да извршавају финансијске обавезе.

„Не желим да се изједначавају ствари као што су задржавање радних мјеста или у неком минималном проценту умањивати минули рад. То није исто“, напоменула је Цвијановићева.

Коментаришући могуће протесте синдиката, Цвијановићева је рекла да свако има право на протесте, али да нема потребе за њима.

„И у Федерацији БиХ и у Србији се промијенио коефицијент за обрачун минулог рада. Уколико синдикат не прихвати понуду онда ће бити како је и била калкулација, немамо треће рјешење“, навела је Цвијановићева.

Говорећи о повећању пензија у Српској, Цвијановићева је рекла да до тога не може доћи до краја године како су пензионери тражили, али да ће бити простора за повећање.

Она сматра да се прво треба посветити онима који имају најнижа примања.

„Пензионерима смо предложили да се од марта позабавимо тиме да се иде на повећање најнижих пензија, минималних и оних до 500 КМ, да се прво иде са најугроженијим, који имају најнижа примања, јер је то нешто што можемо изнијети“, рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о преласку домова здравља на трезорски систем пословања, Цвијановићева је истакла да вјерује у тај програм који ће донијети корист и рационализацију, те увести више реда и дисциплине у пословање.

Она је подсјетила да би према том програму домови здравља требало да пређу на трезорски систем пословања до краја марта, а болнице до краја сљедеће године.

Цвијановићева је појаснила да је другачија техника стављања новца на располагање, али да се ништа не мијења у самом систему прикупљања средстава.

„Ништа се неће промијенити у систему прикупљања прихода. Овдје говоримо о дисциплини, да се може трошити колико реално имате корисника и запослених.

То ће нам много помоћи у здравственом сектору“, рекла је Цвијановићева.

Архива