Очекивања због масовне подршке Срба новоизабраном предсједнику Америке

30.12.2016 Актуелно

„Мени је драго да су свугдје, гдје сам био у контакту са нашим људима у САД, вођени разговори да се подржи садашњи предсједник Америке /Доналд Трамп/. Увјерен сам да ћемо имати одређене промјене у том погледу“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је додао да свијет од нове америчке администрације може очекивати сасвим другу динамику, те да је кризи у БиХ управо допринијела актуелна америчка администрација, која је погубна за реализацију Дејтонског мировног споразума.

Додик је рекао да је САД имала одличну прилику за дипломатску побједу у БиХ, да се држала Дејтона, али је ушла у разна кршења и давање легитимитета високом представнику.

Говорећи о новим детаљима недавног разговора са замјеником помоћника америчког државног секретара Хојтом Јием, предсједник Српске је навео да је Јиа упознао и о томе да амбасадор САД у БиХ Морин Кормак мешетари по БиХ и пише лажне извјештаје.

„Ако су јој извори информација и најважнији контакти људи са медијских и политичких маргина, онда потпуно разочарење у Америку и њену администрацију“, рекао је Додик.

Он је додао да су актуелне америчке структуре захтијевале од њега да да изјаву да поштује Суд и Тужилаштво БиХ.

„Суд и Тужилаштво БиХ нису уставне категорије и мој политички живот је управо мотивисан да их доведем у функцију да буду уставни, а то значи да се на уставан начин мора одредити његов карактер, утврдити обим надлежности и остало“, рекао је Додик.

Он је нагласио и да су му тражили да одустане од иницијативе за доношење закона о Уставном суду, што, како је рекао, говори да је тај суд предмет спекулација актуелне америчке администрације и настојања да они овдје модификују политички живот, процесе и институције.

„А онда покушавају да са мишићима нама кажу – има да поштујете, јер тако пише да је обавезујуће. Дакле, ми не можемо овдје да трпимо терор, па чак ни те одлазеће америчке администрације. Томе смо се јасно супротставили“, рекао је Додик.

Он је поновио да су га на инаугурацију новог америчког предсједника позвали људи који за то имају овлаштења, а не сам Доналд Трамп.

„Он је званичник САД и када положи заклетву тек онда може да зове, а право на позивање за учешће у инаугуралном чину и предсједничком балу имају људи из његовог транзиционог тима, гдје свако има право на један број позива. Један број сам био ја и ту је апсолутно све јасно. Све друго је спекулација“, каже Додик.

Архива