Bише од 15 милиона КМ уштеда у буџету на годишњем нивоу

21.12.2016 Актуелно

„Није само ријеч о уштедама, него и о другачијем структурисању у нашем буџету, што значи да би била смањења потрошња за ову врсту давања, а повећања за капитална улагања и све што би могло да доведе до боље економске ситуације и запошљавања“, рекла је новинарима Цвијановићева.

Она је истакла да је синдикатима понуђено да се реорганизацијом школа може уштедити пет милиона КМ које би биле остављене на располагање просвјети, односно обезбијеђено 200 до 300 КМ за раднике.

„На тај начин би био неутралисан губитак на платама по основу обрачуна минулог рада. Друга важна чињеница јесте да се због укидања пореза на солидарност брише намет на плате од 0,40 одсто“, додала је Цвијановићева.

Она је навела да Влада Српске у наредној години планира да уложи 6,6 милиона КМ за изградњу полицијског центра у Залужанима код Бањалуке, осам милиона КМ за набавку униформи, те 13 милиона КМ за набавку новог система везе, што су значајна улагања.

Она је поновила да је била изузетно добра понуда Владе Српске за обрачун минулог рада од 0,3 и 0,4 одсто.

„Мислим да су закони које смо утврдили добри. Синдикати имају право да протестују, али је то непримјерено и не постојни никаква реална потреба за тако нечим“, каже Цвијановићева.

Она је напоменула да се мора посветити пажња људима који раде у привреди, те да је основно радничко право да плата буде сигурна, уплаћени порези и доприноси.

„Морамо развијати принципе солидарности и у свему овоме нема ничег драматичног“, рекла је Цвијановићева.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић сматра да је легитимно право синдиката да у свим облицима синдикалне борбе изнесу своје циљеве.

„Жао ми је што се нисмо договорили, али када је ријеч о корекцијама по страни ће остати судије и тужиоци као уставне категорије. Позивам их да у буџету сваке институције у којој раде оставе дио средстава“, рекао је Касиповић.

Архива