БиХ ce мора вратити у уставне оквире или ће отићи дођавола

11.12.2016 Актуелно

„Конституисање Суда и Тужилаштва није предвиђено Уставом БиХ, то је била политичка, авантуристичка, незаконита одлука високог представника“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Суд и Тужилаштво БиХ смишљени су да би се елиминисали сви Срби који било шта значе у политичком и привредном смислу.

„Залажем се за укидање Суда и Тужилаштва као вануставних категорија и као лоше креације међународног фактора у погледу жеље да путем силе и спекулација формирају политички систем у БиХ“, рекао је Додик за Н1 телевизију и поручио да ће Република Српска учинити све да се овај јарам скине.

Он је позвао на договор о овом проблему.

„Или ћемо сјести да се договоримо или на миран начин разићи“, истакао је Додик и додао да Република Српска има искуства са референдумима и да ће наставити са тим активностима за свако питање за које мисли да је релевантно и да рјешава питање политичког јединства у Српској.

Предсједник Републике Српске рекао је да је свима јасно да је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/, која је под директном контролом СДА и њеног лидера Бакира Изетбеговића, потпуно преузела контролу над Судом и Тужилаштвом БиХ, који креирају политички мотивисане и монтиране процесе.

„Данас је /директор ОБА Осман Мехмедагић/ Осмица главни судилац и тужилац у БиХ, дневно са Бакиром Изетбеговићем разговара кога процесуирати“, изјавио је Додик, подсјећајући да је својевремено и отправник послова Амбасаде САД Николас Хил, одлазећи са те функције, написао да је незадовољан радом Суда и Тужилаштва БиХ јер су под политичким утицајем СДА.

Упитан ко ће бити нови главни судија, а ко нови главни тужилац на нивоу БиХ, Додик је рекао да то треба питати Осмицу.

„Он ће поставити судију и тужиоца и њима управљти“, истакао је Додик и додао да са оваквом обавјештајном структуром, којој је важније да се обрачунава са носиоцима функција него са есктремном радикализмом и тероризмом, БиХ не може ићи даље.

Додик је негирао да има икакве везе са афером „Транскрипт“ и суспензијом главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.

Уплитањем његовог имена у ову причу, истакао је Додик, покушава се креирати случај иако је свима јасно да је Изетбеговић пустио низ воду Салиховића, који је био кадар СДА, кад му је постало јасно да без лидера СББ Фахрудина Радончића, против којег је претходно покренут судски процес, не може да креира стабилну власт у ФБиХ.

Архива