Bеликa подршкa црквe и српскe дијаспорe јачању Српске

10.12.2016 Актуелно

Цвијановићева је изразила задовољство чињеницом да је српска дијаспора спремна да се укључи у Владине пројекте који подразумијевају успостављање заједништва и већу повезаност са матицом, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Током вишедневне посјете САД, премијер Српске посјетила је Саборни храм Васкрсења Христовог и српску основну школу Академија „Свети Сава“ у Чикагу, гдје је разговарала са домаћином епископом новограчаничким и средњозападно-америчким Лонгином, епископом западно-америчким Максимом, епископом канадским Митрофаном, епископом диоклијским Кирилом, митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, те универзитетским професорима и угледним пословним људима и појединцима из Републике Српске који живе и раде у САД.

Епископ Лонгин истакао је да је посјета предсједника Владе Српске значајна не само за Србе који воде поријекло са простора Републике Српске, него за све Србе који живе у САД, нагласивши да посјете из отаџбине дају подстрек Србима у расејању да не забораве своје коријене и завичај, те да очувају свој национални и вјерски идентитет.

Црквени и школски представници Академије „Свети Сава“ упознали су Цвијановићеву са планом и програмом рада једине српске основне школе у Чикагу која нуди цјелодневно двојезично образовање на српском и руском језику.

Предсједник Владе Српске је истакла значај очувања националног идентитета, нагласивши да су брига о дјеци и омладини, улагање у њихово образовање, културу и духовност, најсигурнији пут за очување и развој вјерског и културног идентитета српског народа.

Констатујући да је много младих људи у дијаспори који су успјешни у професионалној каријери, Цвијановићева је нагласила да су ти људи важан ресурс за Републику Српску и да је важно да постоји институционална веза између њих и Српске.

Цвијановићева је у име предсједника Републике Српске уручила Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем Мелиси Бин, некадашњој чланици српског кокуса у Конгресу САД.

Мелиса Бин одликована је Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћивању мира и међународне сарадње, као и за личне резултате и достигнућа чији значај има шире размјере и доприноси афирмацији Републике Српске.

Архива