Шпирић: Савез за промјене жели да угрози аранжман са ММФ-oм

04.11.2016 Актуелно

Шпирић тврди да увођење „плавог дизела“ преко Агенције за аграрна плаћања води ка Министарству пољопривреде БиХ, што вјешто крију у Министарству спољне трговине БиХ.

„Ми бисмо хтјели да представници Савеза за промјене раде у интересу своје изборне базе Републике Српске, али како је могуће да се боре да нема акциза на `плави дизел`? Како им вјеровати да нешто хоће да ураде у интересу српског народа? То је погодба и зато је јуче лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао да зна да ни СДА није гласао како је он хтио, али није ни Савез за промјене, а ево, ако се сада уведе `плави дизел`, а то је блокада аранжмана са ММФ-ом, СДС ће гласати“, рекао је Шпирић данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он каже да је СНСД очекивао да ће представници Савеза за промјене јуче заједно са лидерима ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДА Изетбеговићем креирати писмо које ће послати правосудним институцијама БиХ, да посвете дужну пажњу свједочењу лидера СББ-а Фахрудина Радончића у Приштини, јер на посебан начин, који до сада није био примјерен ниједном Бошњаку, ставља ново свјетло на узроке рата у БиХ, на шта СНСД годинама упозорава и за шта су посљедице сносили Срби.

Говорећи о одлуци о спровођењу Резолуције УН 1373 из 2001. године, Шпирић, који је и посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ, рекао је да за СНСД није спорна Резолуција, већ њена примјена у БиХ, гдје се дају неограничене могућности Министарству безбједности БиХ, које замјењује све друге правосудне институције и полицијске агенције, као и што је одлука креирана без сагласности институција Републике Српске и њеног МУП-а и полицијских агенција.

Шпирић каже да је у овом случају политика преузела улогу и да се кроз ту одлуку жели обрачун са политичким противницама из Републике Српске довођењем њих у везу са тероризмом и његовим финансирањем, прањем новца.

Он каже да су та имена већ дефинисана, али се само тражи форма да се нађу у тој одлуци.

„То није добро за БиХ као нестабилну земљу“, оцијенио је Шпирић.

Шпирић је рекао да је на сцени прекомпозиција Савеза за промјене, јер су међународне адресе одлучиле да му уведу старатељство у виду Изетбеговића, а сугерисано им је да Савез чине само ПДП и СДС, те да се лагано ослободе утицаја осталих.

„Они су јуче омеђили 2018. годину као кључну за политички обрачун са Републиком Српском и њеним институцијама и СНСД-ом као водећом партијом, за шта ће добијати сву могућу међународну и помоћ из Сарајева“, додао је Шпирић.

Он је рекао да је циљ јучерашњег договора лидера странака које чине власт на нивоу БиХ о спајању локалних и општих избора рушење власти и институција Републике Српске.

Шпирић је нагласио да се и након избора наставило са праксом да у име Срба постоје двије дијаметрално супротне политике – она коју воде званичне институције Републике Српске у Бањалуци и издајничка коју воде представници Срба у институцијама власти БиХ, оличена у Савезу за промјене.

Он сматра да је њихов једини мото за спајање избора да за двије године исправе посртање на посљедњим изборима. Он је навео да је њихов циљ да остану у власти, а мета институције власти Републике Српске.

„Начин на који се наставља вршити политика у институцијама власти БиХ за нас је упозоравајући јер су се зарад грама власти јуче заклели лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу да ће у наредне двије године снажно јуришати на институције Републике Српске, и у том смислу су се и договорили о спајању локалних и општих избора“, тврди Шпирић.

Шпирић је рекао да СНСД нема интереса да сада уђе у власт на нивоу БиХ и нема разлога да то тражи, као и да је СНСД дужан да каже како види рад Савеза за промјене и упозорава их на све што није у реду.

„Они само нека раде, али их ми морамо упозоравати на све што није у реду, јер нас је народ изборним резултатом на то обавезао“, поручио је Шпирић и још једном их позвао да се врате у базу, у Републику Српску.

Када је ријеч о смањењу цијена лијекова у БиХ, Шпирић је нагласио да Правилник мора бити усвојен јер је то услов Свјетске банке за подршку буџетима у БиХ.

Архива