Санкт Петербург и Српска имају амбиције да развију односе по свим питањима

30.11.2016 Актуелно

Додик је напоменуо да је раније велика делегација Санкт Петербурга, коју је предводио губернатор Георгиј Полтавченко, била у Бањалуци и да је тада разговарано о детаљима како ће се та сарадња кретати у будућности.

„Ово је доказ наших добрих односа у континуитету. Ми имамо овдје потписан споразум о сарадњи и увијек се радујем када дођем у овај град“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је оцијенио да у Санкт Петербургу види напредак у тешким условима неправедних санкција Запада према Русији.

„Видим враћање Русије властитим потенцијалима и освајање индустрија и производње. Данас је Русија окренута томе и радујем се освајању тих производњи за властите потребе, као и елиминисању зависности од било кога“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да Српска, а тиме и БиХ, нису подржали неправедне санкције према Русији, на шта је поносан иако је на том плану постојао огроман притисак са Запада.

„Ми смо то одбили и данас можемо да кажемо да смо апсолутно били у праву. То је било наше истинско опредјељење. Захвалан сам Русији за све што је учинила за нас“, поручио је Додик.

Он је нагласио да је Српска загледана у Русију и воли напредак ове земље.

„Сматрамо да је веома важно да та земља обнови своју снагу на међународном плану јер тада је сигурно да ће свијет бити поштенији, мирнији и посвећенији слободама људи. Присуство Русије на глобалном нивоу је свакако уперено ка томе да се очува стабилност и прекине са низом који на међународној сцени доводи до честих регионалних ратова који дуго трају и односе много жртава“, истакао је Додик.

Додик у Санкт Петербургу присуствује Четвртом међународном конгресу „Санкт Петербург и словенски свијет“ чије су главне теме инфраструктура и културни туризам.

Архива