Ружичић: Приоритет – урадити социјалну карту општине Језеро

15.11.2016 Актуелно

Она је изјавила Срни да је приликом преузимања функције наишла на изузетно лоше стање јер су тренутне обавезе општине 618.000 марака, од чега су 30 одсто судски спорови и плате одборника и функционера, а остало су задужења по разним основама.

„Очекивала сам лоше стање, међутим, ово је катастрофално. Буџет за претходну годину је износио 560.000 марака, тако да је овај минус већи од буџета“, истакла је Ружичићева.

Она је додала да ће те обавезе још расти усљед надолазећих судских спорова и камата, а у овај износ није урачунат ни минус у Комуналном предузећу.

„Фали и нека опрема која је лагерована у складишту. Нема ни сушаре – откупне станице биља и љекобиља коју је општини додијелила јапанска Амбасада. Имамо незваничну информацију да је то продато, а нема ни трага да је продато“, истакла је Ружичићева.

Она каже да ће изаћи пред Скупштину са информацијом везаном за примопредају како би сви заузели заједнички став у којем ће се смјеру даље дјеловати.

„Вјероватно ће мој приједлог бити да се формира радна група или комисија која ће се бавити свим тим и вјероватно ће се покретати одговорност. За 2016. годину нема усвојеног буџета, немамо стратешки план, просторни план. У посљедње двије године начелник је негирао рад скупштине, није присуствоао сједницама…“, рекла је Ружичићева.

Она је истакла да има у плану неке мјере којим би се рјешавао минус у буџету.

„Покушаћемо да вансудским поравнањима избијемо неке камате, да рационализујемо трошкове, јачамо изворне приходе буџета и пројектне активности буџета“, рекла је Ружичићева.

Она планира убрзо да одржи састанак са представницима Владе и ресорних министарстава и да их упозна са ситуацијом у општини.

Ружићижева је нагласила да се у општини тренутно не реализује ниједан пројекат.

„Немамо активних удружења сем боксерског клуба. Нема активности жена и младих, битно ми је да то оживимо, као и невладин сектор“, казала је она.

Ружичићева је нагласила да ће радити на томе да се повећа број пријављених у општински тим породичне медицине.

„Велики број становника је пријављен у Шипово и Јајце, а ми двије трећине плате исплаћујемо доктору како би долазио сваки дан, јер по оном што нас сљедује, долазио би два пута седмично. Ако бисмо имали већи број пацијената, можда бисмо могли предложити Министарству здравља да одобре љекара кога би министрасво плаћало, јер су ови трошкови велики за наш буџет“, истакла је она.

Ружичићева је нагласила да ће се залагати да се ставе у фукцију стварни сервиси грађана, које ће обићу да заједно дефинишу приоритете.

Архива