Приоритет – закони о Уставном суду БиХ и о враћању надлежности

26.11.2016 Актуелно

„У БиХ не смије да буде више никаквих одлучивања док се не одлучи о Уставном суду“, поручио је Додик у интервјуу Срни и додао да у том погледу од опозиције у Српској, као предсједник Републике, тражи да се понаша корисно за Републику Српску.

Додик је напоменуо да је Уставни суд једно декадентно мјесто у којем се ради „под плаштом неке велике приче и намјештених амбасадора“ који говоре како је то правично, а они у својој земљи не би трпили да „им дође странац и нешто намјести“.

„Они /тиме/ говоре да смо ми сви овдје будале – и Срби и Бошњаци и Хрвати. Ја нећу да живим у таквој држави“, истакао је предсједник Српске.

Он је нагласио да ће истовремено политика Српске бити критички однос према надлежностима пренесеним на ниво БиХ, чије ће враћање тражити.

„Ми ћемо у догледном времену припремити све законе који ће то вратити у првобитно стање. Предложићемо на надлежна мјеста, а ако /други то/ неће – знаћемо да неће, али ћемо тада то знати институционално“, истакао је Додик.

Он је појаснио да, када говори о надлежностима у БиХ и њиховом враћању, говори о формално-правним позицијама, а формално-правна позиција БиХ је Дејтонски споразум и његов Устав.

„Оно што пише у Уставу је потпуно различито од онога што јесте у стварности, и ту стварност треба преиспитати и довести у уставне оквире“, каже Додик.

Предсједник Српске истиче да у том погледу говори о поштивању и опстанку међународног уговора највећег ауторитета – Дејтонског споразума, а не о повратку у прошлост како то бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић чини говорећи да би Бошњаци могли тражити „повратак на 1991. годину и Устав Републике БиХ“ уколико Додик настави са инсистирањем на враћању пренесених надлежности.

„Ако већ хоће да иде до краја, могли би отићи и неколико вијекова уназад па би се испоставило да је Бакир Изетбеговић Србин, па да му кажем ‘твоји су преци били наши људи и немој бјежати од тога'“, рекао је Додик и напоменуо да само тражи поштивање међународног уговора и да се о тим стварима мора разговарати.

Као примјер проблема одузимања надлежности што се чини правним насиљем у БиХ, Додик наводи питање војне имовине која се жели отети Републици Српској.

„То је насиље у БиХ. У тренутку највећег ауторитета високог представника Педија Ешдауна, који је био арогантан и посвећен муслиманским интересима у БиХ, он се није усудио да ради ово, а сада покушавају да то учине. Наравно да то неће проћи. Можете да доносите какве хоћете одлуке, да нас оптужујете за непоштивање ваших судова, то нас не занима“, поручио је Додик.

Он је напоменуо да нигдје у Уставу и Дејтонском споразуму не пише да имовина припада БиХ, већ је наведено да БиХ припадају изричито дата овлаштења, а да све остало припада ентитетима.

„У тим изричито датим овлаштењима нема имовине… Нормално је да имовина из сукцесије припада БиХ, али БиХ има своју унутрашњу структуру и зна се ко је за шта надлежан. Нећете нам то отети, нећемо то укњижити! Можете да скачете и доводите своје амбасадоре да играју овдје колико хоће, неће то проћи!“, категоричан је предсједник Српске.

Он је поручио да је ово моменат у којем ће се БиХ дијелити – или ће наставити даље или неће.

„Ово је безочна отимачина. Нађите ми уставни основ за једну такву одлуку. То њих не интересује, али мене интересује. Уставни основ нек ми покажу па ћу то поштовати“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да је то превара и насиље, „прича из турског вакта „кадија те тужи, кадија ти суди“, а ти Србине има да ћутиш“. „Е, сад смо у неком другом вијеку“, наглашава Додик.

Уз подсјећање да Српска има припремљен закон у коме је наведено да се одлуке Суда и Тужилаштва БиХ неће примјењивати на територији Републике Српске, Додик упозорава да таква злоупотреба институција од Бошњака, попут ове у случају имовине, доводи Српску до тренутка када ће донијети тај закон.

„Па да видимо ко ће натјерати Републику Српску да се другачије понаша. Хоћете ли нам увести санкције? Уведите шта хоћете, али не можете нас понижавати“, поручио је Додик и истакао да нема правне државе ако у њој судови доносе одлуке како им каже бошњачка политика подржана од неких амбасадора.

Предсједник Српске је позвао амбасадоре да се баве својим амбасадорским пословима и да престану да овдје држе политичке придике, попут оних које је британски амбасадор Едвард Фергусон изнио јуче – 25. новембра, баш на дан када Бошњаци обиљежавају „дан државности БиХ“ који не постоји ни у једном закону, нити га прихватају сви у БиХ.

„Не може он држати лекције нама овдје. Није он тај који је овдје акредитован да би држао моралне придике политичарима у БиХ“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је политичаре у БиХ изабрао народ. „Он /Фергусон/ каже ето народ је опет изабрао… Па њему не ваља ни народ, он би мијењао све – па и народ, све би ставио под своје и онда одавде отишао, ето – ви се сад овдје кувајте у том босанском лонцу, нема везе шта ће изаћи од вас“, наводи Додик.

Он је додао да би Фергусону боље било да објасни шта се то дешава са ЕУ и Великом Британијом.

„Како то да његова земља има право да изађе из ЕУ, а други немају право… По ком основу он себи прибавља та права, а другима не да та иста права? Зашто он мисли ако је нека историјски велика држава и нација да нема потребе да икоме ишта објашњава? Није данас само важна величина, него су важни принципи за које се неко залаже, а он се залаже за различите принципе – он има право, а други немају“, рекао је Додик.

У том погледу, Додик је поручио да Срби никада не смију да забораве да је Велика Британија предложила Савјету безбједности УН резолуцију којом би се српском народу за сва времена утиснуо печат геноцидности.

„То говори колико су они спремни да нас овдје уваже“, закључио је предсједник Српске у интервјуу Срни.

Архива