Правилник о контроли цијене лијекова могао бити усаглашен и раније

07.11.2016 Актуелно

„Ми смо то настојали да урадимо прије неколико година, али нисмо упјели да, као СНСД, постигнемо потпуну сагласност на нивоу БиХ, а онда смо заједно са Свјетском банком, дошли до тога које су то могуће уштеде и шта треба урадити у том правцу“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила да су предлагали, док је на челу Агенције за лијекове БиХ био кадар из СНСД-а, у договору са Свјетском банком правилник који би подразумијевао далеко веће уштеде, од 21 милион евра у односу на овај који сада жели усвојити Савјет министара БиХ.

„Такав правилник који би подразумијевао уштеде од 56 милиона евра, ми смо упутили Савјету министара БиХ који је био у истом саставу како је и сада и они то нису урадили прошле године, одуговлачили су цијели овај процес и тек сад када су их притиснули Свјетска банка и ММФ и након што су неке друге земље у окружењу приступиле том послу, прихватили су се и они тога посла, али и сада недовољно“, сматра Цвијановићева.

Она тврди да су уштеде предвиђене усаглашеним Правилником недовољно и далеко мање у односу на оно што је СНСД предвидио.

„Требали су да покажу озбиљност и прихвате цијене и Правилник какав смо ми предлагали, јер би то значило значајније уштеде за наше грађане, здравствене установе и Фонд здравствене заштите“, поручила је Цвијановићева.

Она је, одговарајући на новинарско питање како гледа на договор из Сарајева о новом начину плаћања ПДВ-а, истакла да се Влада у својим економским политикама посљедње три године бавила питањем ПДВ-а, те је у сарадњи са Привредном комором и на захтјев послодаваца, износила одређене ставове и дефинисала како то треба да изгледа.

„Имали смо и реаговања многих људи, и начелника и градоначелника, који су се бавили управо тим роковима плаћања, с обзиром да то њима представља значајан проблем“, додала је Цвијановићева.

Говорећи о извјештају Фонда солидарности, она је рекла да се он на сједницама Владе редовно усваја, те да је посљедњи давно упућен у Народну скупштину Републике Српске гдје постоје тијела која би се требала њиме бавити.

„У будућности ћемо имати другачији режим прикупљања средстава, а могуће је и да ће се ићи на укидање тог начина приукупљања средстава, да ћемо мијењати цјелокупан сет закона“, додала је Цвијановићева.

Архива