Петровић: Буџет у дефициту 2,5 милиона марака

09.11.2016 Актуелно

Он каже да је потребно формирати интерне контроле које ће провјерити стање у требињским установама и у одјељењима да би дошли до реалне слике и знали шта преузимају.

Међу најтежим проблемима које је затекао Петровић је навео стање буџета, подсјећајући да је планиран на нивоу 24.500.000 КМ, али да неће бити попуњен са минимално два и по милиона КМ који недостају од непореских прихода.

Он је изразио бојазан да ће бити „велика мука“ саставити буџет за 2017. годину, знајући да ребаланс није добио сагласност Министарства финансија, због чега је питање да ли ће добити сагласност за нацрт ребаланса буџета.

Петровић каже да ће порески приходи који се тичу републичких институција и БиХ бити остварени преко 100 одсто, док ће приходи које је пројектовао град Требиње на 8.800.000 КМ бити мањи за 20 одсто.

Као најболнију ствар у Градској управи Петровић је навео 344 запослена, истичући да је приликом примопредаје прије четири године у граду Требињу било запослено 176 радника на неодређено и тај број од тада је порастао за 99 одсто.

Што се тиче расхода на плате, Петровић је истакао да је очигледно да је буџет планиран, а да нема пара за његово испуњење нити ће бити прихода да се то реализује.

„То значи да су људи примани са рјешењем, са немогућношћу давања плате и немогућношћу продужења уговора на неодређено вријеме. Иако су дати уговори на неодређено вријеме, то је била лаж. Нећемо моћи издржати ни ову годину, а камоли почети сљедећу“, рекао је Петровић и додао да је укупно учешће плата у буџету града Требиња сада 49,32 одсто од укупних пореских и непореских прихода.

Он мисли да је ово највећи проценат издвајања на плате у БиХ.

„Није спорно што се издваја за плате него је проблем што радници нису добили ниједан радни задатак, што нема радних налога, што имамо додатни списак од 49 волонтера који немају ниједну обавезу. Овдје је дошло до једне каубојштине, није се водило рачуна од чега ће људи да зарађују ту плату. Фали 50 фотеља или помоћних столица да би сјели“, рекао је Петровић.

Он је указао да проблеми са којима се суочио нису једноставни и да ће бити много муке да се изравнају приходи са издацима, првенствено кроз бруто плате.

„Овако стање не желимо оставити никоме и сигурно ћемо све урадити да се оно поправи и да ријешимо нагомилане проблеме“, рекао је Петровић.

Он је истакао да је већ начелницима одјељења дата инструкција да у склопу са буџетским приходима направе нову систематизацију радних мјеста која ће моћи да се покрије приходима у буџету предвиђеним за издвајање за плате.

„Или ће бити смањена плата или раскид уговора о раду, то ћемо видјети у будућем раду на који начин ће се ријешити то питање“, истакао је Петровић.

Архива