Похвално што је буџет БиХ за 2017. годину предложен на вријеме

30.11.2016 Актуелно

Шпирић је рекао новинарима да је овај буџет идентичан оном кад је био предсједавајући Савјетом министара 2012. године и када су били коментари да га је донио из Бањалуке, да сам га је урадио са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Према његовим ријечима, поједини министри тада су рекли да је то обрачун са државом, да ће она бити парализована, да ће се расточити…

Шпирић је истакао да је његов став и тад и сад био да БиХ треба да троши онолико колико јој треба.

„Кад мајстори праве буџет и направе добар оквир, он траје већ осам година“, рекао је Шпирић.

Наводећи да БиХ годинама завршава суфицитом, Шпирић је рекао да одраније постављао питање зашто би БиХ завршавала годину суфицитом, а радници који су у социјалној потреби пред ентитетским владима тражили правду.

„Тада је био захтјев што више новца на државном нивоу, то више државе, што је заблуда“, истакао је Шпирић, додавши да јесте за функционалне институције БиХ и да ниједна није била угрожена.

Када су у питању коментари да ли Предсједништво, предсједавајући и замјеници предсједавајућег Савјета министара БиХ треба да имају интервентне резерве, Шпирић је рекао да је то добро, иако је своједобно по анонимним пријавама то морао да објашњава Суду и Тужилаштву БиХ.

„Разлика између резерве и интервентне резерве јесте да се буџетска резерва троши по закону и она је предвидива, а интервентна није предвидива – у случају болести, елементарних непогода и она мора бити покривена интерним правилником“, објаснио је Шпирић.

Он је изразио неслагање са приједлогом Савјета министара БиХ да се по хитном поступку усвоји измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ која предвиђа замрзавање платних разреда у смислу спречавања напредовања државних службеника, а све у циљу испуњавања активности из реформске агенде и Писма намјене са ММ.

„Мислим да није добро уколико администрацију демотивишете да добро ради свој посао“, рекао је Шпирић, оцијенивши да се могла наћи резерва да се овај процес не деблокира.

Према његовим ријечима, лоше је ако се у вријеме европских интеграција људи демотивишу да напредују, усавршавају знање и добро раде.

Архива