Oбиљежен 13. новембар – Дан ослобођења Требиња у Првом свјетском рату

13.11.2016 Актуелно

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да су се у Требињу и Херцеговини током Првог свјетског рата догодили велики злочини и агресија, али да се, ипак, српски народ изборио за слободу о којој је дуго сањао и маштао, истичући да кључна ријеч за Први свјетски рат – жртва, јер су велике силе један читав народ бациле на штит и од њега и његових ровова направиле жртвеник.

„Побједнике српске дивизије народ је у Требињу дочекао као истинске ослободиоце. По уласку Тимочке дивизије, град је убрзо осјетио и окусио слободу, правду и сигурност, јер више није било аустријских фелдвебела, домаћих шуцкора и комита из сусједства“, рекао је Петровић.

Он је подсјетио да је велики број часних и храбрих Требињаца ратовао на далеким свјетским фронтовима, али не зато што су жељели, већ зато што су били силом регрутовани.

„И они који су страдали у великим борбама под туђом заставом и они који су у Требињу и Херцеговини били невине жртве – дијелили су исту судбину“, рекао је Петровић.

Он је истакао да се током обиљежавања стотину година од почетка Првог свјетског рата град Требиње активно укључио у обиљежавање које је изражено новим споменицима и низом културних манифестација, а које, како је рекао, имају за циљ да подсјете не само на страдање родољуба, већ и на све учесталије тенденције да се српски народ наново оптужи како би се изравнали стари рачуни и постигли нови циљеви.

Петровић је рекао да тачан број жртава Великог рата није прецизно утврђен, али да је српски народ поново био жртва и то само 23 године послије завршетка првог великог свјетског сукоба.

„Послије Другог свјетског рата, у слободи и миру поживјели смо пола вијека. Требиње се градило и многи су нам позавидјели. А онда су они који одлучују и о судбини људи и планете разбили све наше границе, међе и југословенске народе завадили до оног нивоа који нити нуди, нити омогућава миран живот“, рекао је Петровић.

Он је позвао све присутне на сједници и грађане Требиња да заобиђу политику личних интереса и да колективни интерес буде испред свих за добробот народа и локалне заједнице.

Говорећи о тренутном стању граду Требињу, Петровић је поновио да је прегломазан административни апарат најболнији затечени проблем, истичући да ће нова градска власт и то ријешити, јер се то од њих очекује.

Он је истакао да развојни оквир Требиња почива на три основна стуба без којих је град био у протекле четири године и то: предузетничке дјелатности, локални и регионални носиоци развоја и Влада Републике Српске са својим јавним предузећима и агенцијама.

„У наредном период у фокусу нове администрације биће аграр, култура, туризам, економски развој, образовање, комунална инфраструктура, капиталне инвестиције, млади и спорт“, рекао је Петровић.

Свечаној сједници присуствовали су Његово преосвештенство владика захумско- херцеговачки и приморски Григорије, као и представници привредног и друштвеног живота града Требиња.

Делегација града предвођена градоначелником Луком Петровићем, предсједником Скупштине града Слободаном Пртилом и потпредсједником парламента Милком Бутулија положила је цвијеће на Споменик ослободиоцима Требиња на Тргу слободе.

Претходно, вијенци су положени на Споменик борцима палим у борби против фашизма, Споменик браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године, Спомен-собу у касарни, споменике у Горици, Величанима, Оровцу, Клобуцима, те на споменике војводама Луки Вукаловићу и Недељку Видаковићу.

Требиње је 13. новембра 1918. године ослободио Трећи батаљон 14. пјешадијског пука Тимочке дивизије, чиме је окончана аустроугарска окупација ових простора.

Архива