Институт за нестале особе БиХ служи политичком Сарајеву за злоупотребу

17.11.2016 Актуелно

Поводом најновијих кадровских промјена у Институту за нестале БиХ, Цвијановићева је рекла новинарима у Источном Сарајеву да представници Српске знају које су владе подржавале тај пројекат и нису дозвољавале да се разјасне ствари у вези с финансирањем те институције, именовањима и запошљавањем људи.

Она је истакла да се у тој установи не изједначавају они који би требало да имају сва и једнака права да дођу до посмртних остатака својих несталих и погинулих, те да их пристојно сахране.

Премијер Српске је оцијенила да Институт за нестале не функционише добро од самог почетка.

Цвијановићева је рекла да су представници Српске још раније требали да се повуку из те приче, јер је нејасан систем финансирања, донација које су Институту за нестале дале различите државе, као и све у вези са међународним представницима који су се тамо „петљали“ и водили послове на врло упитан и проблематичан начин.

Она је рекла да су међународни представници при томе правили дискриминацију, иако се ради о страшним стварима и судбинама људи.

Цвијановићева је подсјетила на притиске према Српској када је требало да се пронађе тијело пуковника Авде Палића.

„Тада смо добијали силне дописе од америчких конгресмена до разних европских институција које су нас у Републици Српској звале опструкционистима, иако смо све вријеме водили активности да дођемо до тога /тијела/“, рекла је премијер Српске.

Цвијановићева је додала да се на крају испоставило да се Палићево тијело налази у ФБиХ, на једном од мјеста директно везаних за ангажман људи из Института.

Архива