Делегација СНСД-а у званичној посјети Народној Републици Кини

26.11.2016 Актуелно

Делегација СНСД предвођена потпредсједником Марком Видаковићем, састала се са високом делегацијом Комунистичке партије Кине града Qingdao на челу са замјеником секретара КПК комитет Qingdao, господином Yang Junom. Домаћини су представили организацију и начин функционисања вишемилионског града Qingdao, као и позитивна искуства у отварању и развоју специјализованих економских зона. Господин Jun је истакао „Qingdao је највећи град Shandong провинције, са преко 9 милиона становника и сматра се једним од градова са најдинамичнијим развојем у Кини. У националном стратешком програму „Један појас један пут“ Qingdao је идентификован као један од кључних градова јер се налази на обали Жутог мора, један је од највећих индустријских и туристичких центара у Кини“. Оцјењено је да нека од ових искустава могу бити драгоцјена за Републику Српску у настојањима да се овај модел примјени и код нас.

На састанку се разговарало о досадашњој сарадњи двије партије и моделима њеног даљег унапређења, са циљем реализације конкретних пројеката између Народне Републике Кине и Републике Српске. Представници СНСД-а су још једном разговарали о наредној посјети делегације КПК Републици Српској почетком идуће године.

Делегација СНСД-а затим је посјетила административни центар Shinan дистрикта. Домаћини су показали како фунционише овај сервис грађана у локалној заједници, које врсте услуга пружа, и како се води брига о свим категоријама становништва – од дјеце предшколског узраста преко омладине, до популације пензионера.

У наставку посјете, делегација СНСД је обишла њемачко-кинески пилот пројекат „Sino-German Ecopark“, индустријски парк јединствен у свијету, који је саграђен са циљем промовисања истраживања, развоја иновативних идеја и промоције еколошки одрживих стамбених јединица. Затим су посјетили другу највећу луку у Кини, Луку Qingdao, која запошљава преко 21000 радника. Лука Qingdao је седма по величину у свијету, током посјете делегација се упознала са начином функционисања.
У наставку званичне посјете Народној Републици Кини делегација СНСД-а ће посјетити и провинцију Hebei гдје ће се сусрести са високим званичницима ове провинције.

Архива