Додик: Везе словенских народа вјековне и поуздане

30.11.2016 Актуелно

„Дубоко вјерујем да ће подршка успостављању веза братских народа словенског свијета оснажити нашу визију сарадње и узајамног разумијевања, које ће се прелити на будуће гененерације и оснажити их у намјери да очувају словенско поријекло и посебности, одбраном културе, историје, традиције, писма и вјере“, рекао је Додик обраћајући се учесницима Међународног конгреса „Санкт Петербуг и словенски свијет“.

Он је истакао да добре везе народа морају бити остављене младим људима као узор и баштина за будућност.

„Озбиљни планови и циљеви захтјевају од нас озбиљан приступ, као и додатне пословне напоре, организационе догађаје, правну регулативу, која ће односе међу нама учинити још чвршћим и стабилнијим“, нагласио је Додик.

Он је навео да је ова година турбулентна и пуна изаов на глобалном нивоу, те да је била и година у којој је руски народ био уз српски у многим политичким борбама које одређују опстанак Срба на подручјима гдје су вјековни старосједиоци.

„Били смо уз руски народ у условима неправедних санкција које је Запад увео Русији, а одбили смо да будемо дио тог заједничког западног пројекта против Русије и руског народа. Сада када видимо и да на Западу многи мисле да је то погрешна политика веома смо задовољни што смо успјели да останемо упорни, досљедни и несаломиви под притисцима који су долазили са Запада да се солидаришмо у нечему што никада не би могли“, истакао је Додик.

Он је нагласио да се данас зна да су санкције уперене на цијели живот једног народа, те да српски народ то најбоље зна.

„Оне имају за циљ да разграде народ и униште државу, а српски и руски, односно православни народи знају да без државе нема ни слободе“, каже Додик.

Предсједник Српске је рекао да су од јуна, кад је у Реублици Српској, на велико задовољство, потписан Споразум и мапа пута о сарадњи са Санкт Петербургом, многе стари битно побољшане.

„То не би могло да иде даље без сталне подршке коју нам пружају институције Санкт Петребурга и губернатор Георгије Полтавченко. Они су били моторна снага овог пројекта и морална обавеза да дамо максималан допринос у успостављану што квалитетнијих односа међу нама“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, Влада Српске се због тога нада да ће успјети још више приближити Српску, њене особености и љепоте грађанима Санкт Петербурга.

„Задовољан сам што ћемо идуће године бити ваши домаћини у Бањалуци, на састанку посвећеном туризму. Господине градоначелниче, захвалан сам на идеји и организацији овог нашег традиционалног окупања и што можемо да размијенимо визије о будућности и нашој сарадњи. Увијек ми је задовољство да будем у овом предивном граду пуном историје и културе, а захвалан сам и због позива да учествујем на овом конгресу, те да заједно са вама осјетим заједништво које ће ми бити снага за будуће напоре“, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у обраћању учесницима Међународног конгреса „Санкт Петербуг и словенски свијет“.

Архива