Додик: Вјештачка прича о постојању два блока у Српској

15.11.2016 Актуелно

„Република Српска није политички подијељена. Српска има групу партија које су доминантно у власти у општинама и на нивоу Републике и има опозицију која има свој капацитет али није ал пари ономе што јесте власт“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Сребреници.

На питање да прокоментарише одлуку Савеза за промјене да прекидају сарадњу са њим и СНСД-ом, партијом на чијем је челу, Додик је рекао да опозиција не може прекинути сарадњу која није ни постојала, поручивши да је он увијек отворен за разговоре.

„Сматрам да је /лидеру СДС/ Вукоти Говедарици требао неки излаз, па је исфабрикована ова прича о црним листама да би објаснио зашто не жели да разговара. Нисмо разговарали ни раније“, истакао је Додик.

Он је поновио да је потребно разговарати, с обзиром на нове свјетске околности које ће се одразити и на будуће процесе и догађаје у БиХ.

„Као одговорни политички људи требало би да разговарамо сви, не само у Српској него и у БиХ, да процијенимо како да се у те процесе укључимо да најбоље прођемо“, оцијенио је Додик.

Он је навео да је прича о „црној књизи“ СНСД-а предимензионирана, те да се она искључиво односила на људе из странке.

Додик је нагласио да се не пише никаква „црна књига“ која се односи на чланове других политичких партија, подсјетивши да је на страначком скупу речено да ће они који напусте СНСД, а добили су подршку на листама ове странке, бити евидентирани и да неће добијати даљу подршку.

Он је нагласио да такав став сигурно имају и друге партије према члановима који их напусте.

„Они који говоре о црним листама су сами стално на црним листама. На свим изборима за њих су све листе црне, јер губе изборе“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да је републичка власт спремна на сарадњу са свим општинама без обзира ко чини локалну власт и навео Бијељину као примјер локалне заједнице у којој је Влада Републике Српске протеклих година реализовала два капитална пројекта – изградњу болнице и заобилазнице, те подсјетио да је недавно у Кини разговарао и о изградњи болнице у Добоју, граду у којем је, такође, СДС на власти.

Архива