Додик: Српској се у Кини даје велики значај

03.11.2016 Актуелно

Додик се на маргинама скупа састао са вицеканцеларом Њемачке Зигмаром Габријелом, потпредсједником Авганистана и другим званичницима.

„Данас се отвара сајам који окупља значајан број гостију из иностранства, ја сам овдје у име Републике Српске и почаствован сам чињеницом да ћу се и обратити скупу, што говори о високом значају који се свима нама даје овдје у Сечуану“, нагласио је Додик.

Додик је истакао да је изузетно значајно то што је Република Српска на оваквом скупу неколико пута поменута.

„Поздрави од гувернера /Јин Лиа/ ове провинције која има 92 милиона становника говори о томе да се име Републике Српске полако али сигурно шири свим меридијанима“, рекао је Додик.

Додик је навео да је разговарао, између осталог, са потпредсједником Авганистана, који се посебно интересовао о проблемима миграната, као и са другим гостима, што је била прилика да чују за Републику Српску и да их упозна о њој.

„Разговарао сам са државним секретаром који води агенцију задужену за развој Кине. Овдје се види веома импресиван раст и развој у условима када је држава доминантна у свему, јака партија која несумњиво даје импулс свим дешавањима“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је са руководством кинеске компаније „Дон фенг електрик корпорације“ засадио дрво пријатељства пред којим је на плочи ћирилицом написано да је засађено током посјете предсједника Српске.

Предсједник Управе те кинеске компаније Зоу Леи нагласио је да је компанија „Дон фенг“ спремна да улаже максимално и да пружи Српској своју опрему, технологије и услуге иза чега стоји читав круг предузећа у Кини.

Додик је напоменуо да је са Леијем данас разговарао о томе да се анимирају кинески инвеститори да помогну Републици Српској да направи неколико зона које би могле битно да повећају развој и економију Српске, те изразио увјерење да ће се у томе успјети, преноси Радио-телевизија Републике Српске /РТРС/.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик борави у деветодневној посјети Кини, гдје ће учествовати у раду привредног форума и састати са потпредсједником кинеске владе, који је његов домаћин.

Архива