Додик: Српска остаје привржена европском путу БиХ

22.11.2016 Актуелно

Додик је након састанка у Бањалуци са министром иностраних и европских послова Словачке Мирославом Лајчаком рекао да је важно спровођење Реформске агенде БиХ и да у том погледу не смије бити застоја, као што су они на нивоу Парламентарне скупштине БиХ која није испунила услове које је раније поставио Међународни монетарни фонд /ММФ/, јер у том застоју сви губе.

Он сматра да је у БиХ потребно отворити нову рунду разговора релевантних политичких и институционалних фактора како би се креирала и могла концентрисати пажња на постизање заједничких ставова у вези са европским интеграцијама.

„Република Српска жели да Европа постигне потпуну стабилност и да у том погледу на дневном реду не буде питање о будућности саме Европе. Српска остаје стратешки опредијељена за еворпске интеграције и нама је на том путу увијек било важно да дефинишемо поштивање права која Српска према Уставу има, што је и омогућио механизам координације“, рекао је предсједник Српске.

Додик је истакао да је веома важно то што је договорен механизам координације у БиХ, којим су веома јасно прописане процедуре.

„Важно нам је да је до помака на путу БиХ према ЕУ дошло док предсједава Словачка која обавља добар посао. Захвалан сам Лајчаку јер знам да је његов напор на том плану био видљив и веома битан“, рекао је Додик и додао да је на данашњем састанку разговарано и о томе шта је потребно да БиХ чини да буде задржано то позитивно кретање.

Он је поновио да је Република Српска опредијељена да изврши обавезе које је преузела кроз Писмо намјере ММФ-у, те да их не би ни преузела да није спремна да то учини.

„Сматрам да требамо сви заједно да сједнемо и да видимо у чему је проблем у испуњавању ових обавеза и да то ријешимо. Видјели смо да од усвајања Реформске агенде оперативни приступ ЕУ према БиХ више није онако циничан и арогантан и ово је најбољи начин да препознамо та питања, да их нападнемо и заједнички, партијски рјешавамо“, оцијенио је Додик.

Он је увјерен да ће и на другим питањима престати политика условљава ЕУ према БиХ, јер је најважније да БиХ и Унија буду партнери.

„Можда понекад не разумијемо процес, али желимо да и ми креирамо питања која су важна за нас и да одлучујемо о њима. Вјерујем да долази ново вријеме које би могло дати шансу додатном партнерству свих који су укључени у било који процес“, нагласио је Додик.

Додик је додао да је на дашњем састанку Лајчака упознао и са његовим виђењем ситуације у Српској и БиХ, односно да су недавно одржани локални избори, да је прије избора било покушаја да се Република Српска политички подијели, али да су избори показли да подјеле нема, већ да има различитих политичких опција и група.

Предсједник Републике Српске оцијенио је да је ситуација у Српској у институционалном смислу веома стабилна.

„Веома је важно наставити спроводити Реформску агенду која се односи на економска питања, јер је то дало одређене бенефите и што се нас тиче. Треба престати са било каквим опструкцијама, на било ком нивоу, када је ријеч о њеном спровођењу“, поручио је Додик.

Лајчак је рекао да је за европску перспективу БиХ важна координација свих нивоа власти и изразио задовољство што је видљив напредак БиХ на европском путу.

Лајчак каже да, након састанка са званичницима у БиХ, има бољи увид у процесе који су важни за БиХ.

„Састанак са Додиком је један од важнијих ако се има у виду његова улога у формулисању унутрашње и спољне политике. Драго ми је што је у фокусу свих политичких фактора у БиХ европска перспектива земље, а упитник Еврпске комисије јесте веома конкретан корак на путу европских интеграција“, рекао је Лајчак.

Према његовим ријечима, ЕУ ће реаговати позитивно на сваки напредак БиХ.

„Веома је важно да у процесу попуњавања упитника Европске комисије сарађују сви органи власти у БиХ. Вријеме трајања његовог попуњавања је важан показатељ у којој мјери је земља спремна да настави процес европских интеграција“, додао је Лајчак.

Говорећи о привредној сарадњи Словачке и БиХ, Лајчак је навео да је 19 словачких фирми тренутно у посјети БиХ.

„Постоји огромно интересовање за сарадњу Словачке и БиХ. Највећа инвестиција Словачке у БиХ јесте у Бањалуци, односно у фирму `Целекс` и износи 23 милиона евра. Надам се да ће привредна сарадња бити унапријеђена“, рекао је Лајчак.

Архива