Додик: Референдума ће бити, теме ће бирати грађани Српске

30.11.2016 Актуелно

Коментаришући изјаву предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да нестабилност БиХ указује на то да „држава још није потпуно политички еманципована, а недавни референдум у Републици Српској је први корак ка низу референдума, до могуће независности тог ентитета“, Додик је за РТРС рекао да није њен посао да се мијеша у унутрашњу политику БиХ и Републике Српске.

„Невјероватно како не престаје пажња одређених кругова у вези са Републиком Српском. И онда када све изгледа стабилно и мирно, нађу се они који је /Рерпублику Српску/ оптужују или покушавају да је пројектују као неки разлог будуће нестабилности“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је недавно имао сусрет са Китаровићевом, који је био веома коректан, додавши да референдум уопште није био тема разговора.

Додик је изразио чуђење да је Китаровићева уопште дошла у позицију да коментарише било шта у Републици Српској, наводећи да се Хрватска отворено мијеша у унутрашње ствари БиХ.

„Вјерујем да су Хрвати и Срби као народи у историји имали много различитих и супростављених тренутака, отворених непријатељстава, да је чињеница да је Хрватска побила у значајном обиму Србе у Другом свјетском рату, да не можете да нађете у историји догађај негдје гдје су Срби то реципрочно урадили Хрватима, али не могу да вјерујем да настављају са анимозитетима какви су и раније били“, рекао је Додик.

Наводећи да је референдум у Републици Српској потпуно легитиман и легалан, те да је показао способност Српске да га организује, Додик је оцијенио да је све друго што је Китаровићева рекла у дијелу препоставки и опсервација.

„Наравно да ћемо ми одржавати референдуме јер мислимо да су они начин на који је најбоље показати вољу народа. О темама ћемо ми одлучивати, а не неко други. Видим да је са њихове стране то питање везано за независност, самосталност Републике Српске, а отишла је и даље говорећи како ће Русија, ако дође до тог референдума, обавјештајно, војно и технички помоћи. Управо боравим у Русији и морам да нагласим да никаквих разговора те врсте нема. Не знам одакле јој такви подаци. Нико не разговара о томе и не могу да разумијем зашто нас је довела у тај контекст“, истакао је предсједник Српске.

Додик је рекао да је поносан на чињеницу да Српска има сарадњу са Русијом, са којом не разговара ни о каквој војној, обавјештајној или техничкој припреми било чега, већ о питањима из области туризма, економије.

Њихова западна острашћеност према Русији и Владимиру Путину, каже Додик, дио је њихове политичке стратегије и то је већ познато.

„Русију нико не може увјерити у оно што би госпођа Китаровић жељела, а то је да инсталирање ракета средњег и дугог домета на њеним границама није уперано против саме Русије. Они то не могу да објасне никоме и у тој заблуди могу да живе колико желе само људи НАТО савеза“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је крајње вријеме да Хрватска престане да се бави Републиком Српском и БиХ, а добар примјер за то је Србија која држи свој принципијелни став подршке Дејтонском споразуму и договору народа унутар БиХ.

„Наш договор унутар БиХ подразумијева нашу велику снагу и ми се припремамо за договор, који ће морати да услиједи, о томе како се кретати у БиХ. Морам да примјетим да су раније управо госпођа Китаровић и неки људи из Хрватске предлагали ‘Дејтон два’. Сада видимо да су ућутали о томе. Очигледно нису успјели да досегну даље од својих кабинета и да немају подршку за тако нешто, али исто тако очигледно је да не престају да се баве нама“, нагласио је Додик.

Ако је било шта Хрватска показивала у прошлости, каже Додик, онда је то одређена врста неприхватања Републике Српске.

„Ми смо то можда и разумијели, али нисмо и никада нећемо бити спремни да пређемо преко тврдњи које нас стављају у негативан контекст за оно што нисмо учинили“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је поручио Китаровићевој да о будућности БиХ треба да разговарају њени лидери, а не она.

„Надменост њих на Западу иде тако далеко да стереотипно окриве Републику Српску, што се види и у овој њеној изјави коју је само извукла из стеротипа, јер јој се чини да то најбрже може да прође. Морам је упознати да су многе ствари у свијету поромијењене и да није баш онако како је изгледало само прије двије године“, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Архива