Додик: Побједа Трампа најављује преокрет у политици на Балкану

14.11.2016 Актуелно

Предсједник Додик рекао је и да ће побједа Трампа рехабилитовати и ојачати одређене политичке снаге у Европи.

„Јасно је да ће се Трампово вођење политике осјетити и на Балкану. То би требало да буде јасно свима“, каже Додик.

Коментаришући изјаву министра спољних послова БиХ Игора Црнадка да америчка политика и након избора Трампа остаје иста – Додик пита ко је Игор Црнадак да одређује каква ће бити политика САД.

„То је рекао одмах након побједе Трампа. Многи озбиљни свјетски аналитичари кажу да неће бити исто. Једна од важних ствари је то да се у Сарајеву имали еуфорију за подршку Клинтоновој, организовали су јавну манифестацију; и кад су видјели да су изгубили били су веома фрустрирани“, рекао је Додик.

Најављена нормализација односа између Америке и Русије могла би значајно да утиче на регион. У свему томе позиција Бакира Изетбеговића је веома лоша. Бошњаци су изгубили снажну подршку коју су имали од досадашње администрације САД, тврди Додик.

„Такође, Ердоганова позиција више није суверена као што је некад била. Зна се да су СДА и Бакир Изетбеговић веома везани за Ердогана и зна се да је он њега сматрао оцем нације… и сам Ердоган му је рекао, кад аје умро Алија Изетбеговић, да му је он оставио у аманет БиХ. Тада смо и сазнали да смо предмет интереса Турске“, рекао је предсједник Српске.

Додик пита како је могуће да се Министарство безбједности БиХ и СИПА не баве оним што је Фахрудин Радончић у Приштини изјавио о државној бошњачкој мафији коју је предводила СДА, док стално проводе хајку на Републику Српску. За пријатеља Српске сматра Норберта Хофера кога, уз српске гласове, види као будућег предсједника Аустрије.

Архива