Додик: Изетбеговић има озбиљан проблем са својом позицијом

11.11.2016 Актуелно

Додик је нагласио да је СДА изгубила Сребреницу и још неколико важних општина, а да ситуацију додатно компликује то што нису остварене жеље и циљеви /турског предсједника/ Реџепа Тајипа Ердогана, којег Изетбеговић назива оцем нације, у погледу избора у САД.

„У том погледу, логично је да са становишта губитника скрене јавну дебату и политичку пажњу на Републику Српску и лично мене. Мени то већ одавно не смета. Што се тиче Бакира Изетбеговића, он ме већ одавно забавља“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да га лично нису уплашиле Изетбеговићеве изјаве да се сам промијени или да ће бити промијењен, нити их је доживио као пријетњу, али да други јесу то доживјели као пријетњу.

Коментаришући реаговања у вези са хапшењем бивших припадника ХВО-а у Орашју и изјаве Изетбеговића да би другачије било да је знао да ће се то десити, Додик је истакао да много доказа говори о умијешаности СДА као политичке партије у рад правосуђа, као и да је раније своје прве људе инсталирала у правосуђе, па чак и Уставни суд БиХ.

Он је оцијенио да се СДА „веома петља“ у рад правосуђа, додајући да о томе најбоље свједочи ова Изетбеговићева изјава.

„Мислим да су све те акције доста закасниле, морале су бити прије спроведене, а говоре колико смо били годинама уназад у праву када смо тражили да се злочини над Србима процесуирају, али и да су знали да постоје и да ништа нису предузели“, истакао је Додик и изразио незадовољство чињеницом да су ова хапшења закаснила, да се ради на начин на који се ради.

Он је рекао да му је јасно да бошњачки политичари, али и учесници у правосудном систему рачунају на фактор времена, у којем се подразумијева да ће нестати свједоци или нешто друго, те се с тога ништа ни не процесуира када је ријеч о злочинима над Србима, што је за сваку осуду.

„Учешће СДА као политичке партије у креирању политички мотивисаног правосуђа већ је видљиво, на крају крајева јуче је Изетбеговић рекао да ћу ја сам бити предмет правосудних институција на нивоу БиХ, што говори о томе да он то креира или има сазнања о нечему што трубе већ годину и по дана да ће нешто учинити, а за шта немају основа“, тврди Додик.

Он је поручио да Изебеговић мора објаснити свом бирачком тијелу зашто је изгубио изборе, а Србима изјаву лидера СББ-а Фахрудина Радончића да је његов отац наредио убиство српског свата, што је био повод за оружани сукоб.

„Када то чујемо и сазнамо и правосуђе оцијени о томе, онда бисмо могли бити политички партнери, јер изјаве те врсте и чињеница да је Изетбеговић онда када је сјео у столицу члана Предсједништав БиХ рекао да ће наставити политику свога оца, говори о чему се овдје ради“, нагласио је Додик.

Коментаришући изјаву кардинала Винка Пуљића да би евентуално формирање трећег ентитета у БиХ значило и задирање у територију Српске, Додик је истакао да никаква прекомпозиција БиХ која задире у политичке и територијалне капацитете Српске не долази у обзир нити ће икада бити подржана.

„Мислим да се Пуљић мало занио и да то питање треба да остави људима и институцијама које то треба да раде“, рекао је Додик, истичући да Пуљић нема право ни разлога да мијења праксу у којој се вјерски лидери баве вјером и не мијешају се у државна и политичка питања.

Архива