Цвијановић: У институције образовања уложено 198 милиона КМ

07.11.2016 Актуелно
 
Цвијановићева је навела да је од тог износа у високо образовање и домове уложено 105 милиона КМ. 
 
Према њеним ријечима, у Универзитет у Бањалуци, укључујући домове, уложен је 41 милион КМ, а санирани су објекти Медицинског, Електротехничког, Архитектонско-грађевинског факултета, Правног факултета, Факултета политичких наука, те изграђени спортска дворана и Четврти павиљон. 
 
„За изградњу, опремање и уређење Четвртог павиљона обезбијеђено је укупно 8,4 милиона КМ, од чега за изградњу 6,9 милиона КМ, за спољашње уређење објекта 400.000 КМ, а за опремање 1,1 милион КМ“, истакла је Цвијановићева. 
 
Она је подсјетила да је у студентским центрима у Бањалуци, Источном Сарајеву, на Палама, у Зворнику, Бијељини и Требињу до сада укупно могло да се смјести око 2.500 студената, а да је изградњом четвртог павиљона у Бањалуци, те домова у Фочи и на Палама проширен смјештајни капацитет за око хиљаду мјеста. 
 
Премијер Српске је истакла да је за Универзитет у Источном Сарајеву, укључујући домове, уложено 64 милиона КМ, те да је изграђена зграда Економског факултета, купљен и обновљен објекат за Богословски факултет, обновљен објекат Ректората и изграђени домови у Фочи и Палама. 
 
Она је навела да је за изградњу и опремање студентских домова на Палама обезбијеђено око 14 милиона КМ, од чега за изградњу 12,7 милиона КМ, а за опремање 902.000 КМ. „Ово је први намјенски грађен објекат за смјештај 590 студената у Источном Сарајеву“, нагласила је Цвијановићева. 
 
Она је додала да је за Студентски дом Фоча укупно обезбијеђено 7,6 милиона КМ, од чега за изградњу два милиона КМ из Развојног програма и из аустријског кредита – фаза два 4,6 милиона КМ, а за опремање дома 953.000 КМ. 
 
Говорећи о смјештају и исхрани студената, предсједник Владе Републике Српске рекла је да су цијене исхране и смјештаја у распону од 85 до 120 КМ мјесечно. 
 
„Студенти дјеца погинулих бораца и инвалида рата од прве до пете категорије плаћају 40 КМ, а студенти чија су оба родитеља незапослена, као и студенти који имају статус избјеглице 70 КМ мјесечно“, напоменула је Цвијановићева. 
 
Она је истакла да је буџетом за ову годину за исхрану и смјештај студената и ученика у установама студентског и ученичког стандарда предвиђено 4,3 милиона КМ. 
 
„Буџетом за 2016. годину за помоћ студентима дефицитарних занимања у Републици Српској планирана су средства у укупном износу од 432.000 КМ. Влада својом одлуком одређује дефицитарне студијске програме, а од 2012. то су математика и физика“, подсјетила је Цвијановићева. 
 
Она је напоменула да је за пројекте студентских организација у овој години планирано 150.000 КМ, за међународну размјену студената и академског особља 110.000 КМ, за студентске стипендије студија у Републици Српској око два милиона КМ, а за стипендије студија у иностранству укупно 191.000 КМ. 
 
Цвијановићева је рекла да се годишње додијели хиљаду стипендија студентима студија у Републици Српској, додавши да је од оснивања Фонда „Др Милан Јелић“, од 2007. године, до данас за 1.728 студената издвојено 8,5 милиона КМ.

Архива