Цвијановић: Лажне тврдње СДС-а

07.11.2016 Актуелно

„То није договорено. ММФ је и током наших преговора за закључење Писма намјере навео да није могуће издвајати буиџетска средства на нивоу БиХ у ту сврху, односно да није могуће на тај начин обезбиједити плави дизел“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, СДС се нашао у проблематичној ситуацији с обзиром на чињеницу да су причу о плавом дизелу, чврство промовисали током и прије своје предизборне кампање.

Цвијановићева је додала да су у СДС-у одлучили да већ утврђени, дефинисани приједлог који се односи на акцизе, који је у складу са обавезама БиХ према ЕБРД-у и Свјетској банци, те који је дефинисан у Писму намјере, промијене и да онда одреде да се треба одвајати пет фенинга по литри горива које би ишле у те намјере.

„У разговору са ММФ-ом, који је имао министар Мирко Шаровић, јасно је речено да не подржавају издвајања из буџета БиХ за плави дизел, а ако се то већ ради морају се средстава издвајати из ентитетских буџета с обзиром на то да су ентитети задужени за пољопривреду“, појаснила је Цвијановићева.

Она је додала да би и сваки други приједлог о овом питању требало да буде усклађен са Писмом намјере, што није овдје случај.

Предсједник Владе сматра да од овог плавог дизела неће бити ништа, али је иритирајуће потпуно обмањивање јавности да се ММФ усагласио са његовим увођењем, а није.

Премијер Српске сматра да треба издвојити плави дизел, те је Влада Српске управо знајући да је то једна од важних мјера увела плави дизел 2013. године, те је од тада утрошила више од 27 милиона КМ.

„Када смо прошле године предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, премијер ФБиХ Фадил Новалић и ја заједно са људима из ММФ-а и Свјетске банке покушали да дефинишемо тако нешто, да се такав договор дефинише и на нивоу Управног одбора Управе за идиректно опорезивање усвоји, сами су рекли да немају адекватан нити валидан регистар пољопривредних произвођача на основу којих би могли аутоматски такво издвајање новца пласирати корисницима“, нагласила је Цвијановићева.

Она тврди да нема договора, те да би вољела да је он постигнут на нивоу Управног одбора УИО, па да се растерети Буџет Републике Српске и да се средства прикупљена од индиректних прихода усмјере дијелом и према ентитетима који ће извршавати ту своју обавезу.

„Разумијем да покушавају спасити свој кредибилитет са питањем плавог дизела и правилником о лијековима, јер су то била њихова обећања“, поновила је Цвијановићева и подсјетила да је плави дизел нешто сасвим друго од онога што они промовишу.

Архива