Цвијановић: Eрозије вриједности и стандарда ЕУ

06.11.2016 Актуелно

„ЕУ је и рекла да њене државе не поштују главне постулате ЕУ, што је забрињавајуће. Ерозија ЕУ је постала видљива са референдумом у Великој Британији, а постоје и различита мишљења у државама члановима ЕУ о бројним питањима“, рекла је новинарима Цвијановићева.

Она је истакла да многе земље ЕУ, које су раније ћутале, сада снажно дижу глас против неких правила која се креиреју у Бриселу.

„Мислим да оно што долази сада јесте дерегулација на нивоу ЕУ, јер ће све више у корист држава чланова бити враћане оређене надлежности које су читав низ година биле концентрисане на нивоу Брисела, што је природан процес. Биће веома тешко одржати све чланове ЕУ на окупу и натјерати их да поштују све постулате и принципе, што указује да ми идемо у унију која ће изгледати сасвим другачије од онога на шта смо навикили“, каже Цвијановићева.

Она напомиње да би овоме требало додати и изјаву министра иностраних послова Аустрије Себастијана Курца који је рекао да Турској нема мјеста у ЕУ.

„То је прилично индикативно, иако ово није никаква новост. Прије неколико година Њемачка и Аустрија заговарале да Турска не буде на путу ка чланству у ЕУ, него да има привилеговано партнерство“, подсјетила је Цвијановићева и напоменула да Европа има изузетан страх од нехришћанске компоненте, која би могла да постане дио еврпског система.

Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а, присуствовала је данас у Доњим Вијачанима прослави побједе СНСД-а на локаланим изборима у општини Прњавор. Прослави су присуствовали функционери СНСД-а Зоран Тегелтија и Златан Клокић, као и новоизабрани начелник општине Прњавор Драко Томаш.

Архива