Цвијановић: Бањалучки Универзитет предводник научне мисли

07.11.2016 Актуелно

„Многи некадашњи студенти бањалучког Универзитета данас су угледни, познати и признати научни радници у свијету или људи препознати у нашем друштву“, рекла је Цвијановићева обраћајући се окупљенима на свечаној академији уприличеној поводом обиљежавања 41 године рада Универзитета у Бањалуци.

Она је нагласила да податак да је на бањалучком Универзитету до сада дипломе основних и мастер студија, затим дипломе магистара и доктора наука стекло више од 34.000 студената, говори не само да је иза бањалучког Универзитета 41 година успјешног рада, већ и да представља један од стубова развоја и снаге Републике Српске.

„Влада Републике Српске је претходних година, упркос свим изазовима са којима се сусреће, остала чврсто опредијељена и посвећена унапређењу студентског стандарда и услова школовања и студирања“, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у времену у којем су јавне финансије пренапрегнуте то није био лак задатак, али је, ипак, много уложено у високо образовање, а пажња окренута према оба јавна универзитета.

„У протеклих десет година Влада Републике Српске је по различитим основама из Развојног програма и буџета Републике, те путем кредитних средстава у развој и унапређење високог образовања уложила више од стотину милиона КМ“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су обезбијеђена средства за изградњу и санацију бројних факултета, да су изграђени нови, савремени студентски домови, обновљени, проширени и опремљени постојећи капацитети, те да се радило и на модернизацији цјелокупног високошколског система.

„Наши студенти плаћају најнижу цијену школарине, смјештаја и исхране у окружењу. Али не смијемо бити самозадовољни тиме што је постигнуто, већ је потребно и даље унапређивати студентски стандард и услове школовања и студирања. Влада је томе посвећена и реализоваће све планиране активности“, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Српске је истакла да није довољно само побољшавати услове студирања, због чега, како је рекла, наше школство у цјелини, а посебно високошколски сегмент мора да прати кретање савременог свијета и образује кадрове који ће ићи у корак са потребама регионалних и глобалних кретања.

„За ту врсту реформе требате нам ви, чланови универзитетске заједнице, јер тај посао не може радити само Влада, и у том смислу имамо очекивања управо од вас“, рекла је Цвијановићева на свечаној академији.

Она је напоменула да је рад Владе усмјерен на економски раст и креирање нових радних мјеста, а да се посебна пажња посвећује увезивању привреде, универзитета и научно-истраживачких организација, те запошљавању студената и младих и унапређењу њиховог статуса у друштву.

Цвијановићева је истакла значај и допринос бањалучког Универзитета на којем се стварају највеће вриједности за друштво – образују се млади људи, његује се и развија научна мисао, афирмише развој заједнице и даје допринос укупном развоју Републике Српске.

Према њеним ријечима, још није довољно постигнуто на увезивању образовања са потребама тржишта рада.

„Често смо заробљеници стереотипа и уходаних образаца, још увијек школујемо кадрове и одржавамо поједине студијске групе на које уписујемо исти број студената иако знамо да за њих нема запослења у неколико наредних година, а за све се може рећи да је слабост образовног система, која се може описати као недовољна флексибилност или способност брзог прилагођавања потребама тржишта“, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да се то мора мијењати и да је то заједнички задатак Владе и универзитета.

На свечаној академији, одржаној у Народном позоришту Српске, Цвијановићева је посебно поздравила присутне студенте који су завршили своје школовање на Универзитету у Бањалуци најбољим резултатима.

Честитајући најбољим студентима за постигнути успјех, Цвијановићева је истакла да су најбољи студенти велики ресурс Републике Српске.

„Наставите да желите и остварујете много, јер бити изузетан представља престиж. А престиж који се темељи на знању, способности и личном достигнућу није мана, него врлина“, рекла је Цвијановићева и додала да успјех и жеља за доказивањем имају смисла само онда кад нису тек један чин у животу, већ кад постану навика.

Цвијановићева је поручила студентима да треба да развијају ту навику и да постану „овисни о успјеху“.

Архива